niedziela, 15 marca 2020

"Bigos" z kiszonych ogórków

Bigos z kiszonych ogórków... jakie czasy taki bigos.
Pomysł z kanału na YT pod linkiem https://www.youtube.com/watch?v=b1eltBjU9Ks 



--


Skład: 500 g ogórków kiszonych, 500 g pieczarek, 500 g cebuli, 500 g boczku wędzonego, 
2 łyżki smalcu lub łyżka i trochę słoniny, koncentrat pomidorowy, ziele ang., liść laurowy, pieprz.
*** oczywiście można dodać 4-6szt. kiełbas śląskich, u mnie wykupili więc jest boczek...


Pokrojone produkty...wkładamy kolejno do rozgrzanego garnka( z tłuszczem) na małym ogniu.


Na początek wkładamy pokrojony boczek, następnie do podsmażonego boczku dodajemy cebulę.


--


Jak cebula się zeszkli, wkładamy pieczarki, dodajemy też ziele i liść...


--


Na końcu tj. po około 20 min. wrzucamy pokrojone ogórki i dusimy 
na małym ogniu 10-15 min., potem dodajemy koncentrat i dobrze mieszamy.


--


Jak całość się zagotuje ...wówczas próbujemy i jak jest konieczność doprawiamy.


Serwujemy od razu na gorąco : z pieczywem, czy też do ziemniaków lub z makaronem.
Można też odgrzać następnego dnia, smak będzie bardziej wyrazisty.


Smacznego !!! 

2 komentarze: