Bigos z kiszonych ogórków... jakie czasy taki bigos.
Pomysł z kanału na YT pod linkiem https://www.youtube.com/watch?v=b1eltBjU9Ks
--
Skład: 500 g ogórków kiszonych, 500 g pieczarek, 500 g cebuli, 500 g boczku wędzonego,
2 łyżki smalcu lub łyżka i trochę słoniny, koncentrat pomidorowy, ziele ang., liść laurowy, pieprz.
*** oczywiście można dodać 4-6szt. kiełbas śląskich, u mnie wykupili więc jest boczek...
*** oczywiście można dodać 4-6szt. kiełbas śląskich, u mnie wykupili więc jest boczek...
Pokrojone produkty...wkładamy kolejno do rozgrzanego garnka( z tłuszczem) na małym ogniu.
Na początek wkładamy pokrojony boczek, następnie do podsmażonego boczku dodajemy cebulę.
--
Jak cebula się zeszkli, wkładamy pieczarki, dodajemy też ziele i liść...
--
Na końcu tj. po około 20 min. wrzucamy pokrojone ogórki i dusimy
na małym ogniu 10-15 min., potem dodajemy koncentrat i dobrze mieszamy.
--
Jak całość się zagotuje ...wówczas próbujemy i jak jest konieczność doprawiamy.
Serwujemy od razu na gorąco : z pieczywem, czy też do ziemniaków lub z makaronem.
Można też odgrzać następnego dnia, smak będzie bardziej wyrazisty.
Smacznego !!!
bardzo ciekawa wersja!
OdpowiedzUsuńSuper wersja 😃
OdpowiedzUsuń