Potrawy ze śledzi są pyszne przez cały rok, to tradycyjne polskie smaki, które są na wielu polskich stołach, zawsze z okazji świąt i uroczystości.
--
Do przygotowania potrzebujemy płaty śledziowe i różne ulubione dodatki, które
po przygotowaniu połączymy wszystkie razem w misce ze śmietaną lub
majonezem i bardzo dobrze schłodzone zaserwujemy smakoszom.
Płaty śledziowe jeżeli kupiliśmy w solance, to musimy je dobrze wymoczyć w
bardzo zimnej wodzie, kilka razy wymieniając wodę, a potem namaczamy przez minimum 10-12 h w wystudzonej/ zimnej zalewie octowej...
Zalewa: 4 szkl. wody, 1 szkl. octu, 1/2 szkl. cukru, 5 liści laurowych, 5 ziaren
ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, duża cebula pokrojona w krążki... wszystkie wymienione powyżej składniki -gotujemy razem ~5-10 min.
--
--
Śledzie lubią przeróżne dodatki i to od naszych smaków i pomysłu zależy
jaką sałatkę przygotujemy. Przeglądamy więc domowe zapasy, wykładamy
wszystko, wg. nas potrzebne do przygotowania na stół i do dzieła.
Skład sałatki: płaty śledziowe odsączone z zalewy 6-10 szt., jajka ugotowane na
twardo 4-6 szt., 1/2 czerwonej cebuli, po pasku ~1/4 z trzech kolorowych
owoców papryki, kawałek pora, średnie twarde jabłko, 6 ostrych
korniszonów, 5 plastrów ogórków słodko-kwaśnych, 1/2 pęczka koperku
lub szczypiorku, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka majonezu, duża szczypta pieprzu czarnego do smaku... jak ktoś chce to jeszcze dodaje np. inny pieprz
--
--
--
Pokrojone i przygotowane składniki łączymy ze sobą w dużej misce, dodajemy
śmietanę, majonez, pieprz i powoli ale dokładnie mieszamy, potem przekładamy
do właściwej miski i chowamy do lodówki na min 1 h, serwujemy z pieczywem
lub jako jedną z wielu przystawek na suto zastawionym stole.
--
--
Smacznego !!!
P.S. Jężeli chciałbyś przygotować sobie śledzie, ale inaczej, to polecam
zajrzeć poniżej. Linki do przepisów znajdziecie pod każdym zdjęciem.
...gdyby zabrakło majonezu, to można go sobie zrobić w domu ... link pod fotką
Precyzyjnie napisane i pokazane.Super propozycje 😃
OdpowiedzUsuń