niedziela, 8 kwietnia 2018

Śledzie

Śledzie dobre na każdą okazję. 


--


Skład: śledzie z oleju, cebula, jabłko, śmietana 18%, majonez, pieprz, mała szczyptka soli, zielone...


Majonez? wg mnie  Tak !... jak nie mamy, to robimy /majonez-domowy-w-10-sek.

*** jeżeli ktoś nie może jeść majonezu, to można go po swojemu zastąpić jogurtem ... 
wszelkie modyfikacje są wskazane, bo to mają być Wasze śledzie i mają Wam smakować 

Śledzie z oleju odciekamy, cebulę kroimy w kostkę, jabłka ucieramy na grubych oczkach.


Zieleninę drobno kroimy...(szczypiorek, koperek, por...co tam akurat jest w domu ) 


Cebulę, jabłko, zieleninę, śmietanę, majonez... ciutkę soli i pieprz...
wrzucamy do miski i łączymy ze sobą mieszając dokładnie...


--


Następnie całość mieszanki wykładamy porcjami na półmisek/na "kupki"...potem układamy tam
po kolei nasze już zwinięte płaty śledziowe, które wcześniej lekko nacinamy wzdłuż pośrodku
(lepiej się zwija) zwinięte śledzie ozdabiamy od góry kapką majonezu, śmietaną i zieleniną...
Serwujemy dobrze schłodzone, reklamacji na pewno nie będzie :) Polecam każdemu, kto lubi.


Smacznego ! 

1 komentarz: