czwartek, 12 kwietnia 2018

Kulki ziemniaczane z serem

Kulki z gotowanych ziemniaków, z dodatkami, to dobra propozycja na przystawkę lub na obiad.


--


Skład: gotowane ziemniaki, ser żółty, cebula, jajka, zielenina, sól, pieprz, bułka tarta, mąka, tłuszcz.


Cebulę smażymy do zrumienienia i studzimy.


Ser drobno siekamy lub ucieramy na tarce, gdy mamy go w kawałku.


Ziemniaki mielimy/tłuczemy/przeciskamy przez praskę ... żeby dobrze rozgnieść.


Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy cebulę, ser, zieleninę, jajka, bułkę i przyprawy.


Wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę i potem formujemy kulki, które otaczamy mąką.


Tak przygotowane kulki ziemniaczane smażymy na głębokim tłuszczu 3-4 minuty.


Po usmażeniu serwujemy na gorąco lub zostawiamy do podania na zimno.


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz