Kulki z gotowanych ziemniaków, to dobra propozycja na przystawkę lub obiad.
--
Skład: ugotowane ziemniaki 1,0-1,5 kg, ser żółty 10 plastrów, cebula 1-2 szt.,
jajka 2szt., zielenina pęczek, sól, pieprz, bułka tarta 2-3 łyzki, mąka, tłuszcz.
Cebulę smażymy do zrumienienia i studzimy.
Ser drobno siekamy lub ucieramy na tarce - gdy mamy go w kawałku.
Ziemniaki mielimy/tłuczemy/przeciskamy przez praskę lub ucieramy.
Do utartych ziemniaków dodajemy cebulę, ser, zieleninę, jajka, bułkę i przyprawy.
Wyrabiamy łyżką i ręcznie, a potem formujemy kulki, które obtaczamy mąką.
Tak przygotowane kulki ziemniaczane smażymy na głębokim tłuszczu ~3 minuty.
Po usmażeniu serwujemy na gorąco lub zostawiamy do podania na zimno.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz