Kulki z gotowanych ziemniaków, z dodatkami, to dobra propozycja na przystawkę lub na obiad.
--
Skład: gotowane ziemniaki, ser żółty, cebula, jajka, zielenina, sól, pieprz, bułka tarta, mąka, tłuszcz.
Cebulę smażymy do zrumienienia i studzimy.
Ser drobno siekamy lub ucieramy na tarce, gdy mamy go w kawałku.
Ziemniaki mielimy/tłuczemy/przeciskamy przez praskę ... żeby dobrze rozgnieść.
Do tak przygotowanych ziemniaków dodajemy cebulę, ser, zieleninę, jajka, bułkę i przyprawy.
Wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę i potem formujemy kulki, które otaczamy mąką.
Tak przygotowane kulki ziemniaczane smażymy na głębokim tłuszczu 3-4 minuty.
Po usmażeniu serwujemy na gorąco lub zostawiamy do podania na zimno.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz