sobota, 11 lutego 2017

majonez domowy w 10 sekund

Smaczny swojski majonez, który zawsze wychodzi, 
a tajemnica polega na szybkości blendera i wąskim naczyniu :) 


Naprawdę czas wykonania z przygotowaniem produktów, to tylko 2 minuty :) 


Potrzebujemy pół litra oleju,  jajko lub dwa żółtka, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę cukru,
 szczyptę soli, łyżkę octu. jeżeli chcemy majonez smakowy, to dodajemy pieprz...czosnek...paprykę... :)  


Jajko parzymy 10 s w wrzątku.


Następnie wszystko "wrzucamy" do słoika :)


Wkładamy blender i na najwyższych obrotach blendujemy od dołu kilka sekund...
przesuwając blender góra dół... i to wszystko :) Majonez gotowy!


Możemy też zrobić wszystko w innym naczyniu, ważne żeby zmieścił się blender.
Potem gotowy majonez przechowujemy w lodówce :)


Naprawdę prosto, szybko i smacznie ! 

6 komentarzy:

  1. Bez blendera też można zwykłym mikserem, z tym samy składem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...a ja to znam dopiero od 2 tygodni :) i robiłem 15 minut... i nie zawsze wyszło, więc procedura od nowa i ratowanie na różne sposoby :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Niesamowite:) Prosto i szybko, a do tego ze składników, które zawsze dostępne są w domu. Nigdy nie myślałam o tym, by majonez zrobić w domu, ale z przyjemnością wypróbuję:) Dzięki serdeczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa pamiętaj żeby naczynie było bardzo wąskie, nieraz słoik jest za szeroki i zaczynasz od dołu ku górze kilka razy i już zobaczysz :) Ja to poznałem na you-tubie dopiero w tym roku :) ....morowałem się 15-20-30 minut wg starych sposobów i nie zawsze wychodziło, więc ratowanie ...i procedura od nowa :) a tu masz ciachu mach i już bez wyprawy do sklepu Spróbuj! Polecam !!!!!! :)

      Usuń
  3. Czy mozna w blenderze stojącym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...pewnie można, nie wiem spróbuj, to tylko jedno jajko, trochę oleju...chodzi o to podciśnienie w wąskim naczyniu...blender zasysa i praktycznie w dwie sekundy wszystko robi się białe nagle...

      Usuń