sobota, 11 lutego 2017

Majonez w 10 s

Smaczny swojski majonez, który zawsze wychodzi, 
a tajemnica polega na szybkości blendera i wąskim naczyniu. 


A cały czas wykonania, z przygotowaniem produktów, to tylko 2 min. 


Potrzebujemy pół litra oleju,  jajko lub dwa żółtka, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę cukru,
 szczyptę soli, łyżkę octu. jeżeli chcemy majonez smakowy, to dodajemy pieprz,czosnek,paprykę...  


Jajko sparzamy 10 s we wrzątku.


Następnie wszystko "wrzucamy" do słoika 


Wkładamy blender i na najwyższych obrotach blendujemy od dołu kilka sekund,
przesuwając blender góra- dół... i to wszystko. Majonez gotowy!


Możemy też zrobić wszystko w innym naczyniu, ważne żeby zmieścił się blender.
Potem gotowy majonez przechowujemy w lodówce.


Smacznego ! 

14 komentarzy:

  1. Bez blendera też można zwykłym mikserem, z tym samy składem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...a ja to znam dopiero od 2 tygodni :) i robiłem 15 minut... i nie zawsze wyszło, więc procedura od nowa i ratowanie na różne sposoby :) Pozdrawiam !

      Usuń
  2. Niesamowite:) Prosto i szybko, a do tego ze składników, które zawsze dostępne są w domu. Nigdy nie myślałam o tym, by majonez zrobić w domu, ale z przyjemnością wypróbuję:) Dzięki serdeczne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa pamiętaj żeby naczynie było bardzo wąskie, nieraz słoik jest za szeroki i zaczynasz od dołu ku górze kilka razy i już zobaczysz :) Ja to poznałem na you-tubie dopiero w tym roku :) ....morowałem się 15-20-30 minut wg starych sposobów i nie zawsze wychodziło, więc ratowanie ...i procedura od nowa :) a tu masz ciachu mach i już bez wyprawy do sklepu Spróbuj! Polecam !!!!!! :)

      Usuń
  3. Czy mozna w blenderze stojącym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...pewnie można, nie wiem spróbuj, to tylko jedno jajko, trochę oleju...chodzi o to podciśnienie w wąskim naczyniu...blender zasysa i praktycznie w dwie sekundy wszystko robi się białe nagle...

      Usuń
  4. Kochani nie musi być mała srednica słoja. Sęk w tym, aby końcówkę blendera postawić na żółtku jaja (oczywiście użyjemy całe jajo) i włączyć. mój przepis to 1 jajo i 1 szklanka oleju + dodatki jw. Mozna robic w miseczce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ! Dziękuję za istotną wskazówkę :) coś w tym jest, bo na dziesiąt razy dwa razy nie wyszło i miałem zagadkę... :) Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Witam. Przetestowałam ten blender stojący i niestety ale w nim się nie da. Ręcznym dawniej robiłam i problemu nie było.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...może raz na sto nie wyjdzie...ale nie jest tak jak piszesz dlatego wklejam pierwszy link z youtobe jaki znalazłem, gdzie jest nagrane jak to działa, że stojący blender w wąskim naczyniu zamienia składniki w kilka sekund na majonez. https://www.youtube.com/watch?v=EEtGPRQogcQ&t=92s Proszę sprawdzić :)

      Usuń
  6. Jedyną zasadą jest to aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, wtedy zawsze się uda

    OdpowiedzUsuń
  7. majonez domowy robimy z tłuszczu tłoczonego na zimno!!!!!!!! Ze szklanej butelki!!!!! Z lodówki , olej rafinowany , przeźroczysty, z plastikowej butelki z terminem ważności 5 lat to najgorszy syf z możliwych sprzedawanych w spożywce !!!! Pamiętajcie, że z domowych jajek i świeżo wyciskanego oleju przechowywanego w lodówce nie dłużej niż 6 dni !!!! majonez jest lekarstwem na wszystko( bogactwo witamin ,enzymów, minerałów i różnych frakcji tłuszczowych)
    Majonez z fermowych jaj i rafinowanego tłuszczu z plastiku to koktajl Rakowy!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robi się z tego co się ma. Nie mam jajek od wiejskich kurek ani oleju prosto z tłoczni a majonez robię i jest równie smaczny. Nie popadajmy w przesadę.

      Usuń
  8. A ile dni można go przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń