Smaczny swojski majonez, który zawsze wychodzi,
a tajemnica polega na szybkości blendera i wąskim naczyniu.
A cały czas wykonania, z przygotowaniem produktów, to tylko 2 min.
Potrzebujemy pół litra oleju, jajko lub dwa żółtka, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę cukru,
szczyptę soli, łyżkę octu. jeżeli chcemy majonez smakowy, to dodajemy pieprz,czosnek,paprykę...
Jajko sparzamy 10 s we wrzątku.
Następnie wszystko "wrzucamy" do słoika
Wkładamy blender i na najwyższych obrotach blendujemy od dołu kilka sekund,
przesuwając blender góra- dół... i to wszystko. Majonez gotowy!
Możemy też zrobić wszystko w innym naczyniu, ważne żeby zmieścił się blender.
Potem gotowy majonez przechowujemy w lodówce.
Smacznego !
Bez blendera też można zwykłym mikserem, z tym samy składem.
OdpowiedzUsuń...a ja to znam dopiero od 2 tygodni :) i robiłem 15 minut... i nie zawsze wyszło, więc procedura od nowa i ratowanie na różne sposoby :) Pozdrawiam !
UsuńNiesamowite:) Prosto i szybko, a do tego ze składników, które zawsze dostępne są w domu. Nigdy nie myślałam o tym, by majonez zrobić w domu, ale z przyjemnością wypróbuję:) Dzięki serdeczne:)
OdpowiedzUsuńEwa pamiętaj żeby naczynie było bardzo wąskie, nieraz słoik jest za szeroki i zaczynasz od dołu ku górze kilka razy i już zobaczysz :) Ja to poznałem na you-tubie dopiero w tym roku :) ....morowałem się 15-20-30 minut wg starych sposobów i nie zawsze wychodziło, więc ratowanie ...i procedura od nowa :) a tu masz ciachu mach i już bez wyprawy do sklepu Spróbuj! Polecam !!!!!! :)
UsuńCzy mozna w blenderze stojącym?
OdpowiedzUsuń...pewnie można, nie wiem spróbuj, to tylko jedno jajko, trochę oleju...chodzi o to podciśnienie w wąskim naczyniu...blender zasysa i praktycznie w dwie sekundy wszystko robi się białe nagle...
UsuńKochani nie musi być mała srednica słoja. Sęk w tym, aby końcówkę blendera postawić na żółtku jaja (oczywiście użyjemy całe jajo) i włączyć. mój przepis to 1 jajo i 1 szklanka oleju + dodatki jw. Mozna robic w miseczce :)
OdpowiedzUsuńWitam ! Dziękuję za istotną wskazówkę :) coś w tym jest, bo na dziesiąt razy dwa razy nie wyszło i miałem zagadkę... :) Pozdrawiam!
UsuńWitam. Przetestowałam ten blender stojący i niestety ale w nim się nie da. Ręcznym dawniej robiłam i problemu nie było.
OdpowiedzUsuń...może raz na sto nie wyjdzie...ale nie jest tak jak piszesz dlatego wklejam pierwszy link z youtobe jaki znalazłem, gdzie jest nagrane jak to działa, że stojący blender w wąskim naczyniu zamienia składniki w kilka sekund na majonez. https://www.youtube.com/watch?v=EEtGPRQogcQ&t=92s Proszę sprawdzić :)
UsuńJedyną zasadą jest to aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, wtedy zawsze się uda
OdpowiedzUsuńmajonez domowy robimy z tłuszczu tłoczonego na zimno!!!!!!!! Ze szklanej butelki!!!!! Z lodówki , olej rafinowany , przeźroczysty, z plastikowej butelki z terminem ważności 5 lat to najgorszy syf z możliwych sprzedawanych w spożywce !!!! Pamiętajcie, że z domowych jajek i świeżo wyciskanego oleju przechowywanego w lodówce nie dłużej niż 6 dni !!!! majonez jest lekarstwem na wszystko( bogactwo witamin ,enzymów, minerałów i różnych frakcji tłuszczowych)
OdpowiedzUsuńMajonez z fermowych jaj i rafinowanego tłuszczu z plastiku to koktajl Rakowy!!!!!!
Robi się z tego co się ma. Nie mam jajek od wiejskich kurek ani oleju prosto z tłoczni a majonez robię i jest równie smaczny. Nie popadajmy w przesadę.
UsuńA ile dni można go przechowywać w lodówce?
OdpowiedzUsuń