niedziela, 12 stycznia 2020

Sałatka śledziowa

Pyszne śledzie z dodatkami, dobre na wiele okazji i na święta. 


--


Skład: płaty śledziowe,  śmietana 18%, kolorowa papryka po 1/2 czerwona-żółta-
zielona , czerwona cebula 1/2, korniszony 3 średnie, pieprz czarny mielony.
po pół pęczka koperku i pietruszki lub drobnego szczypiorku...
Zalewa:4 szklanki wody, szklanka octu, 1/2 szklanki cukru,5 liści laurowych, 
5 ziaren  ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu czarnego , duża cebula


--


--


Śledzie odcedzamy z solanki/moczymy~1 h w wodzie, którą wymieniamy5 razy.
Wszystkie składniki zalewy razem gotujemy ~5 min., STUDZIMY i zalewamy
 (wcześniej wypłukane w wodzie)  śledzie, chowamy na min. 10 h do lodówki, 
żeby w chłodnym miejscu stężały i nabrały konkretnego octowego smaku....


--


--


--


--


--


Warzywa drobno kroimy, dodajemy śmietanę ~1 szklankę, pieprzymy, dokładnie 
 mieszamy, potem wykładamy na półmisek 3-4 cm warstwę warzyw, a na
 wierzchu układamy pokrojone śledzie, które lekko ozdabiamy np. zieleniną.
Opcjonalnie śledzie można dodać do sałatki i serwować już połączone ze sobą. 


--


--


--


--


Jeżeli macie ochotę się pobawić, to przygotujcie sobie koreczki śledziowe.
Przed podaniem śledzi na stół należy je dobrze schłodzić w lodówce.


Smacznego !!! 

2 komentarze: