Pyszne śledzie z dodatkami, dobre na wiele okazji i na święta.
--
Skład: płaty śledziowe, śmietana 18%, kolorowa papryka po 1/2 czerwona-żółta-
zielona , czerwona cebula 1/2, korniszony 3 średnie, pieprz czarny mielony.
po pół pęczka koperku i pietruszki lub drobnego szczypiorku...
Zalewa:4 szklanki wody, szklanka octu, 1/2 szklanki cukru,5 liści laurowych,
5 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu czarnego , duża cebula
--
--
Śledzie odcedzamy z solanki/moczymy~1 h w wodzie, którą wymieniamy5 razy.
Wszystkie składniki zalewy razem gotujemy ~5 min., STUDZIMY i zalewamy
(wcześniej wypłukane w wodzie) śledzie, chowamy na min. 10 h do lodówki,
żeby w chłodnym miejscu stężały i nabrały konkretnego octowego smaku....
--
--
--
--
--
Warzywa drobno kroimy, dodajemy śmietanę ~1 szklankę, pieprzymy, dokładnie
mieszamy, potem wykładamy na półmisek 3-4 cm warstwę warzyw, a na
wierzchu układamy pokrojone śledzie, które lekko ozdabiamy np. zieleniną.
Opcjonalnie śledzie można dodać do sałatki i serwować już połączone ze sobą.
--
--
--
--
Jeżeli macie ochotę się pobawić, to przygotujcie sobie koreczki śledziowe.
Przed podaniem śledzi na stół należy je dobrze schłodzić w lodówce.
Smacznego !!!
Kapitalnie wygląda taki półmisek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam !
Usuń