Tatar wołowy, to super smaczne danie ze świeżego surowego mięsa, które prosto,
łatwo i szybko przygotujemy w domu lub zjemy w każdej tradycyjnej restauracji.
--
Skład: 500 g mięsa mielonego z polędwicy, ligawy lub udżca, żółtka jajka, sól i pieprz do
smaku, 2-3 łyżki oleju, drobno posiekana cebula i ogórek kiszony lub korniszon...
Opcjonalnie inne ulubione dodatki... kapary, grzybki marynowane, sardynki, maggi....
Mięso doprawiamy solidnie solą z pieprzem mielonym lub tłuczonym, dodajemy olej i wyrabiamy...
Następnie przekładamy na talerz i dzielimy na porcje.
--
Potem odciskamy w każdej porcji miejsce na żółtko.
--
Sparzamy wrzątkiem jajka i oddzielamy żółtka, które nakładamy na mięso.
Dodajemy wcześniej przygotowane dodatki, schładzamy i serwujemy.
Po przełożeniu na talerz, każdy jeszcze doprawia po swojemu... jedni dodadzą
pół łyżeczki musztardy, drudzy dwie sardynki z oleju, jeszcze inni kapary ....
pół łyżeczki musztardy, drudzy dwie sardynki z oleju, jeszcze inni kapary ....
--
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz