niedziela, 26 stycznia 2020

Tatar

Tatar wołowy, to super smaczne danie ze świeżego surowego mięsa, które prosto,
łatwo i szybko przygotujemy w domu lub zjemy w każdej tradycyjnej restauracji.


--


Skład: 500 g mięsa mielonego z polędwicy, ligawy lub udżca, żółtka jajka, sól i pieprz do
 smaku, 2-3 łyżki oleju, drobno posiekana cebula i ogórek kiszony lub korniszon... 
Opcjonalnie inne ulubione dodatki... kapary, grzybki marynowane, sardynki, maggi.... 


Mięso doprawiamy solidnie solą z pieprzem mielonym lub tłuczonym, dodajemy olej i wyrabiamy...


Następnie przekładamy na talerz i dzielimy na porcje.


--


Potem odciskamy w każdej porcji miejsce na żółtko.


--


Sparzamy wrzątkiem jajka i oddzielamy żółtka, które nakładamy na mięso.


Dodajemy wcześniej przygotowane dodatki, schładzamy i serwujemy.


Po przełożeniu na talerz, każdy jeszcze doprawia po swojemu... jedni dodadzą
pół łyżeczki musztardy, drudzy dwie sardynki z oleju, jeszcze inni kapary .... 


--


Smacznego !!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz