--
Skład: ~10 płatów śledziowych z zalewy octowej lub z oleju, por,
2 jabłka, 2 cebule, 1/2 papryki, 5 ugotowanych jajek, śmietana. 18 % 330ml
Jabłka ucieramy na grubych oczkach.
Por drobno kroimy, podobnie pół cebuli, kawałek papryki.
Ugotowane jajka po obraniu i wystudzeniu - kroimy na ćwiartki.
--
Pokrojone warzywa wkładamy do miski/ciut solimy i dodajemy pieprzu.
--
Następnie dodajemy 4 czubate łyżki śmietany i mieszamy całość.
Wymieszaną masę przekładamy na półmisek łyżką, na 10 "kupek" :) ,
potem zwijamy płaty śledziowe i układamy, na wcześniej wyłożonych ...
wymieszanych razem jabłkach z porem, cebulą i śmietaną.
Pomiędzy ryby wkładamy pokrojone na ćwiartki jajko i ozdabiamy zieleniną.
Zostało trochę śmietany, którą dodajemy do każdej rybki/ozdabiamy papryką.
Po posypaniu całości zieleniną, możemy serwować gotowy półmisek śledzi...
Podajemy z pieczywem lub do ziemniaków, albo jako przekąskę bez dodatków
Smacznego !
P.S. DLA TYCH, KTÓRZY KUPILI PŁATY ŚLEDZIOWE SOLONE Z BECZKI >>>> Zalewa:4 szklanki wody, szklanka octu, 1/2 szklanki cukru,5 liści
laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu czarnego , duża cebula
--
Śledzie odcedzamy z solanki/moczymy~1 h w wodzie, którą wymieniamy5 razy.
Wszystkie składniki zalewy razem gotujemy ~5 min., STUDZIMY i zalewamy
(wcześniej wypłukane w wodzie) śledzie, chowamy na min. 10 h do lodówki,
żeby w chłodnym miejscu stężały i nabrały konkretnego octowego smaku....
pyszne i efektowne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAkurat moje smaki
OdpowiedzUsuń:) Witam :) ...to są dobre smaki :) takie konkretne :)
Usuń