Na domowy wypiek chleba czy bułek, polecam mąkę Szymanowską, bardzo
dobrze wyrabia się z niej ciasto, bez dodatków wypieka się smaczne pieczywo.
Skład: 1 kg mąki Szymanowska 480, ~500 ml ciepłej wody, 40-50 g świeżych
drożdży, 1 łyż. cukru, 1 łyż. soli, 1 rozbite jajko do smarowania przed wypiekiem.
Z rozkruszonych drożdży, cukru, wody i 4 łyżek mąki robimy zaczyn, który
mieszamy/przykryty odstawiamy na 10 minut, do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
*** można użyć suchych drożdży 2 op. po 7 g, wg wskazań producenta
Mąkę przesiewamy do dużej miski i mieszamy z solą, potem dolewamy
wyrośnięty zaczyn i mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta ~ 2 minut.
Następnie wyrabiamy ręcznie, aż uzyskamy ciasto, które odchodzi od ręki i od
miski. Tak wyrobione przykrywamy i odstawiamy na 60 min. do wyrośnięcia.
--
Po wyrastaniu krótko/lekko zagniatamy ciasto, żeby pozbyć się gazów.
--
Wałkujemy na grubość ~ 2 cm i wycinamy krążki, które wykładamy na blachy.
Przykrywamy szmatką na 20-30 minut, potem przed samym włożeniem do
rozgrzanego piekarnika, smarujemy rozbitym jajkiem i nacinamy lub nie...
Możemy również posypać ziarnami: maku, słonecznika, sezamu wg uznania.
--
--
--
Pieczemy w 200 st. C /~ 20 min., góra/dół na środkowej szynie piekarnika.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz