Rolada z boczku, przyprawiona klasycznie i upieczona w piekarniku.
--
Skład: boczek 1,3-1,5 kg, sól ~1 łyżka, czosnek 1 gł. , majeranek 1 czubata łyżka,
pieprz ziarnisty 1 łyżka, smalec ~70 g, papryka w pr. 1 czubata łyżeczka.
Umyte i osuszone mięso, kroimy wzdłuż na pół, ale nie do końca.
Wówczas uzyskamy fajny cienki płat mięsa do przyprawiania i zawijania.
Solimy z dwóch stron i czekamy 2-3 minuty jak mięso się "spoci"
Potem posypujemy rozgniecionym pieprzem.
Następnie posypujemy majerankiem, uprzednio ucierając go w dłoniach.
Na końcu przyprawiania wyciskamy czosnek.
Tak przyprawiony boczek rolujemy i przewiązujemy.
--
--
Związany boczek posypujemy papryką i przekładamy do naczynia z tłuszczem.
Pieczemy w 200 st.C / 75 minut pod przykryciem.
Potem 15 minut bez pokrywki.
--
--
Po upieczeniu studzimy, potem odsączamy i chowamy na noc do lodówki.
Serwujemy na zimno, przy różnych okazjach: śniadanie, kolacja, przyjęcie.
Smacznego !
Ostatnio zrolowany boczek gotowałam na parze, zamiast pieczenia. Wyszedł bardzo fajny.
OdpowiedzUsuńWitam :) Może następny tak zrobię :) ...
UsuńWitam,ponownie zawitałam na Twój blog tym razem zainteresowana jestem boczkiem.Bardzo ciekawy przepis z tym przecięciem boczku,faktycznie jest wtedy cieńszy i łatwiej rolować.Kupiłam dziś podobny kawałek boczku jaki jest u Ciebie na zdjęciu i szukam propozycji jak go zrobić.Mam pytanie kiedy mam go przyprawić by upiec go w sobotę,chciałabym by był w środku zaróżowiony i jeszcze jedno pytanie wg którego z boków go zwijać.Pozdrawiam!!
OdpowiedzUsuń.... hej :) jeżeli chcesz go jeść na zimno, to upiecz 12 h wcześniej, jak na ciepło, to po upieczeniu nie wyjmuj go od razu -odczekaj...15-20 minut i potem można kroić :) Po przyprawieniu można upiec od razu, ale też nie zaszkodzi mu pobyt w lodówce... Ja zwijałem od strony krótszego boku tzn. nacinałem wzdłuż długiego ....widać na zdjęciach... Pozdrawiam
UsuńDzięki serdeczne za odpowiedź,wiedziałam że można na Ciebie liczyć!!!!
OdpowiedzUsuń