poniedziałek, 26 lutego 2018

Kapuśniak z białej kapusty

Dobra zupa z kapusty, na wędzonce, która zadowoli każdego smakosza.


--


Skład: kapusta biała 1,0-1,5 kg, włoszczyzna 0,5kg, cebula, kości wędz. z mięsem
 0,5-0,7 kg, kiełbasa podwawelska 2 laski/ 0,5 kg, wędzonka/boczek 0,25 kg,
Przyprawy :  sól, pieprz, liście laurowe, ziele ang.ielskie, przecier pomidorowy.


Kapustę szatkujemy lub kroimy drobno i wkładamy do dużego garnka.


--


Dorzucamy włoszczyznę, ziele, liść, kości i zalewamy 4-5 litrami zimnej wody.
Włączamy grzanie na dosyć duży ogień, który  jak się zagotuje zmniejszamy.


Kiełbasę i wędzonkę kroimy w kostkę i przesmażamy lekko  na patelni.


Do gotującej się od ~15-20 minut zupy - wlewamy przecier pomidorowy.


Następnie dodajemy przesmażoną na patelni, wędzonkę z kiełbasą. 


Potem na rozgrzanej patelni z 2 łyżek mąki i 2 chochli zupy -robimy zasmażkę.


Zasmażką zagęszczamy naszą zupę, gotujemy jeszcze 3 minuty i już gotowe. 
Kości wyławiamy i oddzielamy mięso, które następnie dorzucamy na wierzch, 
każdemu do  talerza, serwując naszą pyszną gorącą zupę. Smacznego !!!


--


---------------------------------------------------------------------------------------------------------  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz