Dobra zupa z kapusty, na wędzonce, która zadowoli każdego smakosza.
--
Skład: kapusta biała 1,0-1,5 kg, włoszczyzna 0,5kg, cebula, kości wędz. z mięsem
0,5-0,7 kg, kiełbasa podwawelska 2 laski/ 0,5 kg, wędzonka/boczek 0,25 kg,
Przyprawy : sól, pieprz, liście laurowe, ziele ang.ielskie, przecier pomidorowy.
Kapustę szatkujemy lub kroimy drobno i wkładamy do dużego garnka.
--
Dorzucamy włoszczyznę, ziele, liść, kości i zalewamy 4-5 litrami zimnej wody.
Włączamy grzanie na dosyć duży ogień, który jak się zagotuje zmniejszamy.
Kiełbasę i wędzonkę kroimy w kostkę i przesmażamy lekko na patelni.
Do gotującej się od ~15-20 minut zupy - wlewamy przecier pomidorowy.
Następnie dodajemy przesmażoną na patelni, wędzonkę z kiełbasą.
Potem na rozgrzanej patelni z 2 łyżek mąki i 2 chochli zupy -robimy zasmażkę.
Zasmażką zagęszczamy naszą zupę, gotujemy jeszcze 3 minuty i już gotowe.
Kości wyławiamy i oddzielamy mięso, które następnie dorzucamy na wierzch,
każdemu do talerza, serwując naszą pyszną gorącą zupę. Smacznego !!!
--
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz