Super smaczne danie na zimę i nie tylko, fasola z małym co nie co.
--
Skład: fasola 0,8-1,0 kg, ziemniaki 0,5 kg, pieczarki 0,5 kg, 2 cukinie, 2 cebule, pół główki
czosnku, op.majeranku 8 g, liść, ziele, sól, pieprz, koncentrat pomidorowy, 100 g smalcu.
Opcjonalnie dla smakoszy można dodać pół łyżeczki chili lub cayenne i łyżkę octu .
Fasolę moczymy całą noc i potem gotujemy ~4-5 litrach wody do miękkości z liściem i zielem.
W trakcie gotowania fasoli, potrwa to 1-2 godz. przygotowujemy pozostałe produkty.
Ziemniaki, cebulę, pieczarki, czosnek po obraniu kroimy w mniejsza lub większą kostkę.
Cukinię pozbawiamy gniazd nasiennych i też kroimy w kostkę 2-3 cm.
Jak fasola jest prawie miękka wówczas dodajemy ziemniaki i dolewamy/uzupełniamy wodę.
--
Następnie na gorącej patelni smażymy i dusimy pieczarki, cukinię i cebule.
--
Po 5 minutach dodajemy czosnek i przyprawy.
Mieszamy wszystko dokładnie i przesmażamy chwilę, potem dodajemy koncentrat pomidorowy
i kilka wazówek wywaru z gotującej się fasoli z ziemniakami.
--
--
Po minucie, jak już wszystko ładnie się połączy...przelewamy do garnka.
Z jednej szklanki zimnego mleka 200 ml i czubatej łyżki mąki, robimy zaklepkę,
którą zagęszczamy sos dla lepszej konsystencji i wyglądu potrawy.
Oczywiście nie zapominamy żeby dobrze wymieszać i tak gotujemy 2 min.
Smakujemy i doprawiamy jak czegoś brakuje... soli, pieprzu, papryki...?
Potrawa jest tak treściwa, że łycha stoi pionowo.
Serwujemy ją zawsze na gorąco, ale też możemy po porcjować i zamrozić.
Smacznego !
Bardzo fajny przepis na fasolkę bez mięsa, napewno wypróbuję :) dawno na bloga nie zaglądałam, a tu tyle pyszności , muszę to nadrobić :) Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM :) :) :) :) Otwarte 24/24 :) wchodź bez pukania, a jak się coś spodoba, to korzystaj :) ... to jest takie miejsce gdzie potrawy były zrobione i jak się udały to wówczas trafiły na blog :) Największą furrorę zrobiły Krówki :) w jeden dzień weszło 19 tys. osób :) ..... Pozdrawiam :) //// Fasolka ...hmmm :) jak nie ma mięsa, a są inne rzeczy jest również smaczna :) Polecam :)
Usuń