wtorek, 27 lutego 2018

Pizza

Pizza, to zwykły drożdżowy wypiek, z ulubionymi dodatkami :) 


Jak przygotować sobie 4 duże pizze, na grubym cieście drożdżowym.


Ciasto: 1 kg mąki pszennej TYP 450, 500 lub 650 do wyboru-co jest w domu,
 40-50g świeżych drożdży, 1 łyż. cukru, 1 łyż. soli, 2szkl. c. wody, 3-5 łyżek oleju.
Zaczyn: z wody, rozkruszonych drożdży, cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn, 
który pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia. 


Jak wyrośnie dolewamy go do przesianej i posolonej mąki, całość mieszamy
 łyżką lub mikserem z hakami do ciasta, potem wyrabiamy ręcznie około 5 min
Po wyrobieniu odstawiamy przykryte na 30-60minut, żeby urosło, potem lekko
zagniatamy i dzielimy na 4 części, z których zrobimy placki na blachy do pizzy.


Wałkujemy każdy kawałek- na 26-30 cm średnicy okrągłe placki, które następnie wykładamy na natłuszczone i posypane bułką lub mąką blachy.


Ciasto w blaszkach-smarujemy sosem pomidorowym, z lekko rozwodnionego
  -koncentratu pomidorowego -doprawionego solą, pieprzem, czosnkiem. 


Następnie dajemy wcześniej przygotowane w niewielkiej ilości produkty... 
zieleninę np. por, ser żółty w plastrach, szynkę w paskach, paprykę w kostkę...


--


Dodatkowo wrzucamy pomidory, salami, ser feta... posypujemy utartym serem.
Na końcu doprawiamy lekko oregano lub ziołami, opcjonalnie ostrą papryką.


--


Pieczemy w mocno przegrzanym piekarniku- ustawionym na max. 250 st.C
Czas pieczenia to maksymalnie~ 9- 10 minut jak jest słaby piekarnik.


--


Smacznego !

5 komentarzy:

  1. Smakowite zdjęcia! Uwielbiam pizzę i często piekę wg swojego przepisu "pizza na mleku". To danie zapewne nigdy się nam nie znudzi.
    Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń