Kotlety pieczone z mielonej szynki wieprzowej, z dodatkiem ziemniaka.
Skład: 500 g mielonej szynki, duży surowy/utarty na dr.oczkach ziemniak,
utarta 1 marchewka, pokrojona w kostkę cebula, jajko, duża szczypta soli,
duża szczypta pieprzu, czubata łyżka majeranku, 5-6 łyżek bułki tartej
(w sytuacji jeżeli masa po wyrobieniu/wymieszaniu będzie za rzadka )
--
Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski, wyrabiamy ręcznie, potem
odstawiamy w chłodne miejsce na ~60 min., następnie wyrabiamy kotlety.
Kotlety wykładamy na blachę z papierem do pieczenia.
Pieczemy 30-40 min. w funkcji góra/dół, temp. 200 st. C
Czas pieczenia zależy od piekarnika, ja mam stary elektryczny.
--
Serwujemy jak kto lubi, do obiadu czy kolacji... z pieczywem lub z ziemniakami.
Doskonale sprawdzą się też na zimno, nie są tłuste, a ziemniak daje pulchność.
Smacznego !
***pomysł z ziemniakiem pochodzi od Marty Kowalik :) Dziękuję !!!
apetyczne kotleciki :)
OdpowiedzUsuń:) dziękuję :)
Usuń