środa, 28 lutego 2018

Kotlety upieczone...

Kotlety pieczone z mielonej szynki wieprzowej, z dodatkiem ziemniaka.


Skład: 500 g mielonej szynki, duży surowy/utarty na dr.oczkach ziemniak, 
utarta 1 marchewka, pokrojona w kostkę cebula, jajko, duża szczypta soli, 
duża szczypta pieprzu, czubata łyżka majeranku, 5-6 łyżek bułki tartej
(w sytuacji  jeżeli masa po wyrobieniu/wymieszaniu będzie za rzadka )


--


Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski, wyrabiamy ręcznie, potem 
odstawiamy w chłodne miejsce na ~60 min., następnie wyrabiamy kotlety.


Kotlety wykładamy na blachę z papierem do pieczenia.
Pieczemy 30-40 min. w funkcji góra/dół, temp. 200 st. C 
Czas pieczenia zależy od piekarnika, ja mam stary elektryczny.


--


Serwujemy jak kto lubi, do obiadu czy kolacji... z pieczywem lub z ziemniakami.
Doskonale sprawdzą  się też na zimno, nie są tłuste, a ziemniak daje pulchność.


Smacznego ! 

***pomysł z ziemniakiem pochodzi od Marty Kowalik :) Dziękuję !!!  

2 komentarze: