" Kotlet panierowany w jajku i bułce tartej, smażony na głębokim oleju,
sporządzony z roztłuczonej piersi kurczaka nadziewanej masłem i
przyprawami" Doskonała propozycja na smaczny obiad :)
Skład na 8szt.: piersi kurczaka 4 szt., masło 100g, sól 1 łyżka, pieprz 1 łyżeczka,
koperek, jajka 5 szt., mąka~1 szkl., bułka tarta~1 szkl., olej roślinny 300-400 ml.
Mięso delikatnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem kuchennym.
Oddzielamy polędwiczki i każdą pierś dzielimy wzdłuż na pół.
Pół kostki masła dzielimy na 8 części, żeby zawinąć je do 8 kotletów.
Następnie rozbijamy piersi przez folię.
Rozbitą pierś przyprawiamy solą i pieprzem, dokładamy masło i koperek
Przygotowane mięso zawijamy, na początku masło otulamy z każdej strony...
Potem do końca rolujemy normalnie, bez zawijania boków i wykładamy...
... łączeniem do dołu, na obficie posypany mąką półmisek.
Po zawinięciu kotletów, przygotowujemy talerze z mąką, jajkiem i bułką.
Każdy kotlet łapiemy w dłonie i ściskamy -formując pożądany kształt.
Panierujemy najpierw w mące, potem w jajku i w bułce.
Przed smażeniem panierowanie powtarzamy jeszcze raz.
Smażymy, ~5-6 minut, w głębokim tłuszczu, z każdej strony.
Usmażone kotlety wykładamy na papier kuchenny, żeby odciekł zbędny tłuszcz
De volaille serwujemy na gorąco...
Smacznego !
P.S. ..."Kotlet de volaille– kotlet panierowany w jajku i bułce tartej, smażony na głębokim oleju, sporządzony z roztłuczonej piersi kurczaka nadziewanej masłem i przyprawami. Oryginalny de volaille powinien mieć w środku tylko koperek i masło lub masło ziołowe z
dodatkiem czosnku. Istnieją jednakże różne ich warianty."...
No nie jest trudne. To masło na pewno nawilża pierś, której normalnie nie cierpię.
OdpowiedzUsuńKotlet jest de luxik :) polecam :) pozdrawiam :)
UsuńJak wszystkie podane przepisy,pozdrawiam😃
OdpowiedzUsuń... :) dziękuję :)
UsuńPanie Darku kotleciki doskonałe ; Po raz pierwszy wyszły mi wyśmienite z masełkiem wypływającym ze środka - mniamm..Bardzo przejrzysty przepis i zdjęcia wg którego sporządzenie to przyjemność. Dziękuję bardzo i przesyłam same serdeczności
OdpowiedzUsuń