piątek, 2 marca 2018

"Kotlet de Volaille"

" Kotlet panierowany w jajku bułce tartej, smażony na głębokim oleju, 
sporządzony z roztłuczonej piersi kurczaka nadziewanej masłem i
 przyprawami" Doskonała propozycja na smaczny obiad :) 
 


Skład na 8szt.: piersi kurczaka 4 szt., masło 100g, sól 1 łyżka, pieprz 1 łyżeczka,
 koperek, jajka 5 szt., mąka~1 szkl., bułka tarta~1 szkl., olej roślinny 300-400 ml.


Mięso delikatnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem kuchennym.


Oddzielamy polędwiczki i każdą pierś dzielimy wzdłuż na pół.


Pół kostki masła dzielimy na 8 części, żeby zawinąć je do 8 kotletów.


Następnie rozbijamy piersi przez folię.


Rozbitą pierś przyprawiamy solą i pieprzem, dokładamy masło i koperek 


Przygotowane mięso zawijamy, na początku masło otulamy z każdej strony...
Potem do końca rolujemy normalnie, bez zawijania boków i wykładamy...
... łączeniem do dołu, na obficie  posypany mąką półmisek.


Po zawinięciu kotletów, przygotowujemy talerze z mąką, jajkiem i bułką.
Każdy kotlet łapiemy w dłonie i ściskamy -formując pożądany  kształt.


Panierujemy najpierw w mące, potem w jajku i w bułce.


Przed smażeniem panierowanie powtarzamy jeszcze raz.


Smażymy, ~5-6 minut, w głębokim tłuszczu, z każdej strony.


Usmażone kotlety wykładamy na papier kuchenny, żeby odciekł zbędny tłuszcz


De volaille serwujemy na gorąco... 


Smacznego ! 

P.S. ..."Kotlet de volaille– kotlet panierowany w jajku bułce tartej, smażony na głębokim oleju, sporządzony z roztłuczonej piersi kurczaka nadziewanej masłem i przyprawamiOryginalny de volaille powinien mieć w środku tylko koperek i masło lub masło ziołowe z 
dodatkiem czosnku. Istnieją jednakże różne ich warianty."...

5 komentarzy:

  1. No nie jest trudne. To masło na pewno nawilża pierś, której normalnie nie cierpię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak wszystkie podane przepisy,pozdrawiam😃

    OdpowiedzUsuń
  3. Panie Darku kotleciki doskonałe ; Po raz pierwszy wyszły mi wyśmienite z masełkiem wypływającym ze środka - mniamm..Bardzo przejrzysty przepis i zdjęcia wg którego sporządzenie to przyjemność. Dziękuję bardzo i przesyłam same serdeczności

    OdpowiedzUsuń