Zapiekanka z kalafiora, która robi się sama... wystarczy wstawić do pieca.
--
Skład: kalafior, 0,5 kg mięsa mielonego, jajko, przyprawy, 1/2 szkl. bułki
tartej, cukier, sól, 6 łyżek majonezu, trochę zieleniny do ozdoby.
*** Opcjonalnie można dodać kilka różyczek zielonego brokuła,
Wymyty kalafior pozbawiamy liści i głąba, potem wrzucamy go na 5 minut
do wrzątku, do którego wcześniej wsypaliśmy po łyżce soli i cukru...
--
Mięso doprawiamy, dodajemy jajko, bułkę tartą i wyrabiamy na jednolitą masę.
Wyjęty i wystudzony kalafior, napełniamy mięsem od strony wyciętych liści.
Następnie przewracamy na drugą stronę i wkładamy do naczynia.
Z wierzchu też dopełniamy mięsem wolne przestrzenie pomiędzy różyczkami.
--
Po zużyciu mięsa, dokładamy majonez i brokuły.
Zapiekamy w 200 st.C góra/dół ~40 min.
Potem gdy już trochę przestygnie ~10 min., porcjujemy i serwujemy.
--
--
Smacznego !
Uwielbiam kalafior :-) muszę spróbować tą wersję, wygląda smacznie
OdpowiedzUsuńPolecam :) Też lubię :) :) :)
Usuń