sobota, 10 marca 2018

Zupa gulaszowa

Zupa gulaszowa, to zupa dobra o każdej porze roku.


Prawda jest taka, że ilu kucharzy tyle sposobów na przygotowanie 


Skład: mięso wieprzowe 1 kg, włoszczyzna 750 g , 6 dużych ziemniaków,
 tłuszcz 70 g ,sól 1 łyżeczka, ziele angielskie 4-5 ziaren, liść laurowy 3-4 liście,
 przyprawa do mięsa 1 łyżka lub pieprz, papryka, gałka muszk, wg uznania.


Po zakupie schabów na kotlety, należy odkroić zbędne kawałki mięsa...
 i tak z 2 schabów odkroimy około 1 kg mięsa, z którego możemy po pokrojeniu w grubą kostkę zrobić gulasz, szaszłyki lub inne smakowite danie. 


Jeżeli chcemy na obiad zupę, to wówczas zamiast gulaszu robimy gulaszową.


Pokrojone mięso przyprawiamy solą i po chwili pozostałymi przyprawami.
Włoszczyznę zalewamy 4 litrami zimnej wody i dorzucamy pokrojone ziemniaki... 


Potem mięso smażymy i  dusimy  do miękkości 10-12 min.


Gdy zupa się zagotuje i "popyrka" z 5 min. dodajemy do niej podduszone mięso.


Gotujemy razem jeszcze około 10-15 minut i w tym czasie na patelni z
 rozgrzanym tłuszczem podsmażamy czubatą łyżkę papryki, którą 
podlewamy trochę zupą z garnka, a gdy ściemnieje i dodajemy do zupy.


--


Serwujemy na gorąco z pieczywem :) 



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz