Zupa gulaszowa, to zupa dobra o każdej porze roku.
Prawda jest taka, że ilu kucharzy tyle sposobów na przygotowanie
Skład: mięso wieprzowe 1 kg, włoszczyzna 750 g , 6 dużych ziemniaków,
tłuszcz 70 g ,sól 1 łyżeczka, ziele angielskie 4-5 ziaren, liść laurowy 3-4 liście,
przyprawa do mięsa 1 łyżka lub pieprz, papryka, gałka muszk, wg uznania.
Po zakupie schabów na kotlety, należy odkroić zbędne kawałki mięsa...
i tak z 2 schabów odkroimy około 1 kg mięsa, z którego możemy po pokrojeniu w grubą kostkę zrobić gulasz, szaszłyki lub inne smakowite danie.
Jeżeli chcemy na obiad zupę, to wówczas zamiast gulaszu robimy gulaszową.
Pokrojone mięso przyprawiamy solą i po chwili pozostałymi przyprawami.
Włoszczyznę zalewamy 4 litrami zimnej wody i dorzucamy pokrojone ziemniaki...
Potem mięso smażymy i dusimy do miękkości 10-12 min.
Gdy zupa się zagotuje i "popyrka" z 5 min. dodajemy do niej podduszone mięso.
Gotujemy razem jeszcze około 10-15 minut i w tym czasie na patelni z
rozgrzanym tłuszczem podsmażamy czubatą łyżkę papryki, którą
podlewamy trochę zupą z garnka, a gdy ściemnieje i dodajemy do zupy.
--
Serwujemy na gorąco z pieczywem :)
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz