niedziela, 18 marca 2018

Surówka z czerwonej kapusty

Większość lubi białą kapustę, ale czasami warto spróbować też modrej kapusty.


--


Potrzebujemy 0,8-1,0 kg kapusty, 2 jabłka, cebulę, łyżeczkę cukru, kieliszek octu, 
4-5 łyżek  oleju, sól i pieprz wg uznania i własnego smaku.


Kapustę szatkujemy, jabłka ucieramy na grubych oczkach, cebulę kroimy drobno.


Poszatkowaną kapustę wrzucamy do osolonego wrzątku na 5 minut.
Opcjonalnie można pominąć ten krok, tylko wówczas posoloną kapustę musimy 
pognieść i odstawić na 15-30 minut do zmiękczenia, bo jest trochę twarda.


Potem odcedzamy i chłodzimy.


--


Do schłodzonej kapusty dodajemy pozostałe składniki i przyprawiamy.
Po wymieszaniu przekładamy do miseczki i chowamy na minimum 1 h do lodówki.


Serwujemy schłodzone do obiadu, kolacji czy też tak po prostu.


Smacznego !

2 komentarze:

  1. Często robię surówkę z czerwonej kapusty, zamiast octu daję sok z cytryny. Dodaję jeszcze rodzynki i orzechy włoskie.
    Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  2. :) ilu kucharzy tyle sposobów :) ...latem tzn. w sezonie jak kapusta jest jeszcze świeża, to robię właśnie bardziej słodkawą i bez sparzania :) ... jak mam cytrynę to daję... chociaż te kapkę octu też nie zaszkodzi są nawet kuracje z octem jabłkowym... na zakwaszanie żołądka... a orzechy- to jest jeszcze taka surówka marchew, seler, orzechy, rodzynki.... :) Nic to :) surówki dawno już nie ma ... Pozdrawiam i dziękuję za wizytę :)

    OdpowiedzUsuń