czwartek, 15 marca 2018

Mizeria

Mizerię z ogórków każdy zna, ale też różne są sposoby przygotowania.
Na słodko, na słodko-kwaśno, na ostro.... dzisiaj przedstawię moją wersję.


--


Skład: 3 ogórki, 400g śmietany 18%, łyżka cukru, 2-4 łyżeczki octu, szczypta soli, 3-5 ząbków  czosnku, koperek świeży do ozdoby, a opcjonalnie 
można też dodać do całości przed wymieszaniem.
*** cukier, ocet, czosnek dodawajcie wg swoich smaków...


--


--


Ogórki obieramy i kroimy na cienkie plastry, następnie solimy i wstawiamy na
 20 min. na sitko, żeby pozbyć się nadmiaru wody, która by
 się wytrącała potem ze śmietany.


Jak ogórki już odciekną, to dodajemy pozostałe składniki.


Dokładnie mieszamy, przekładamy do miski i schładzamy 
w lodówce przed serwowaniem.


Smacznego ! 

4 komentarze: