Mizerię z ogórków każdy zna, ale też różne są sposoby przygotowania.
Na słodko, na słodko-kwaśno, na ostro.... dzisiaj przedstawię moją wersję.
--
Skład: 3 ogórki, 400g śmietany 18%, łyżka cukru, 2-4 łyżeczki octu, szczypta soli, 3-5 ząbków czosnku, koperek świeży do ozdoby, a opcjonalnie
można też dodać do całości przed wymieszaniem.
*** cukier, ocet, czosnek dodawajcie wg swoich smaków...
--
--
Ogórki obieramy i kroimy na cienkie plastry, następnie solimy i wstawiamy na
20 min. na sitko, żeby pozbyć się nadmiaru wody, która by
się wytrącała potem ze śmietany.
Jak ogórki już odciekną, to dodajemy pozostałe składniki.
Dokładnie mieszamy, przekładamy do miski i schładzamy
w lodówce przed serwowaniem.
Smacznego !
Też lubię mizerię z czosnkiem - pycha !
OdpowiedzUsuńTo prawda, że mizeria w takiej postaci jest super :) pozdrawiam :)
Usuńuwielbiam mizerie z czoskiem
OdpowiedzUsuńSuper mizeria
OdpowiedzUsuń