Udka kurczaka, upieczone w naczyniu żaroodpornym, to super posiłek,
który nie wymaga wiele nakładu pracy czy czasu przygotownia.
który nie wymaga wiele nakładu pracy czy czasu przygotownia.
--
Skład: 4 całe udka z kurczaka, 750 g włoszczyzny lub mieszanki chińskiej,
6-8 łyżek oleju,przyprawy: sól, pieprz, papryka lub przyprawa do mięsa.
6-8 łyżek oleju,przyprawy: sól, pieprz, papryka lub przyprawa do mięsa.
Udka dzielimy na części i przyprawiamy ... solą, potem pozostałymi przyprawami.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy tłuszcz i wkładamy warzywa.
Potem na warzywach układamy przyprawione mięso.
***opcjonalnie, podlewamy trochę sosem sojowym
Tak przygotowany zestaw pieczemy w 200 st. C/ ~65-75 min. góra/dół
Następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze ~ 10 min.
Udka są mega soczyste, warzywa stają się super smacznym sosem,
który możemy zblendować i dodać w sosonierce podczas serwowania...
Smacznego !
To danie jest pyszne i zawsze wszystkim smakuje :)
OdpowiedzUsuń...o tak :) :) :) kurczak :)
UsuńWłaśnie się pieką.
OdpowiedzUsuń:) :) :)
UsuńUpiekły się i są bardzo dobre,soczyste,polecam.
OdpowiedzUsuńWitam :) ogromnie się cieszę, że przepis się przydał :) Dziękuję i pozdrawiam. Zapraszam też do innych wpisów :)
Usuńsuper obiad
OdpowiedzUsuńJde do kurnika chyba juz spia jutro do piekarnjka
OdpowiedzUsuńJa dodaję jeszcze ryż i wlewam dwie szklanki rosołu pyszne
OdpowiedzUsuń