piątek, 2 marca 2018

Coleslaw

Smaczna propozycja, łatwe wykonanie, doskonała na wiele okazji.


--


Skład: kapusta 1,0-1,2 kg, duża marchewka 1 szt., duża cebule 1 szt., cukier
 1 czubata łyżeczka, sól 3 szczypty, pieprz 2 szczypty, majonez 2  łyżki, 
ocet 2 łyżki. Opcjonalnie można dodać  łyżeczkę musztardy sarepskiej.


--

Majonez zrobimy z: oleju, jajka, soli, cukru, octu, musztardy w 10 s blenderem
Szczegóły, jak ktoś chce, znajdzie pod linkiem  majonez-domowy-w-10-sekund. 


--

Kapustę i cebulę ucieramy na grubych oczkach, marchewkę na małych.


Do utartych warzyw dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy,
 ... próbujemy i ewentualnie doprawiamy wg swoich wymagań  smakowych.


Następnie przekładamy do właściwej miski i serwujemy dobrze schłodzone.


Smacznego !

p.s.  "Coleslaw – to popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta. W zależności od kraju czy upodobań dodawane są rozmaite dodatki jak: marchew, jabłko czy ananas. Jako sos używany bywa majonez lub maślanka, musztarda albo ocet. Dodaje się również przyprawy i zioła. Od upodobań również zależy przygotowanie jak i proporcje składników."...  z portalu Wikipedia :) 

3 komentarze: