Smaczna propozycja, łatwe wykonanie, doskonała na wiele okazji.
--
Skład: kapusta 1,0-1,2 kg, duża marchewka 1 szt., duża cebule 1 szt., cukier
1 czubata łyżeczka, sól 3 szczypty, pieprz 2 szczypty, majonez 2 łyżki,
ocet 2 łyżki. Opcjonalnie można dodać łyżeczkę musztardy sarepskiej.
--
Majonez zrobimy z: oleju, jajka, soli, cukru, octu, musztardy w 10 s blenderem
Szczegóły, jak ktoś chce, znajdzie pod linkiem majonez-domowy-w-10-sekund.
--
Kapustę i cebulę ucieramy na grubych oczkach, marchewkę na małych.
Do utartych warzyw dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy,
... próbujemy i ewentualnie doprawiamy wg swoich wymagań smakowych.
Następnie przekładamy do właściwej miski i serwujemy dobrze schłodzone.
Smacznego !
p.s. "Coleslaw – to popularna surówka obiadowa, w której podstawowym składnikiem jest szatkowana, surowa kapusta głowiasta. W zależności od kraju czy upodobań dodawane są rozmaite dodatki jak: marchew, jabłko czy ananas. Jako sos używany bywa majonez lub maślanka, musztarda albo ocet. Dodaje się również przyprawy i zioła. Od upodobań również zależy przygotowanie jak i proporcje składników."... z portalu Wikipedia :)
Moja rodzina uwielbia tą surówkę :)
OdpowiedzUsuń...o tak :) kapusta czyni cuda :) pozdrawiam :)
Usuń👍
OdpowiedzUsuń