poniedziałek, 19 marca 2018

Kotlety jajeczne

Proste, smaczne i popularne danie z baru mlecznego.


--


Skład: jajka gotowane 9 szt., jajka surowe 2 szt., pęczek koperku, cebula,
5 łyżek bułki tartej i 4 łyżki bułki do panierowania, szczypta soli i szczypta
 pieprzu, tłuszcz do smażenia- tutaj smalec, ale może być olej wg. uznania. 


Jajka rozdrabniamy krajalnicą w dwie strony i potem dokładniej nożem.


--


Do krajanki :) dodajemy bułkę, koperek, zeszkloną cebulkę, sól, pieprz, jajka.


Wyrabiamy na jednolitą masę i mocząc ręce w wodzie wyrabiamy kotlety. 


--


Kotlety panierujemy w bułce i krótko smażymy. Podajemy gorące lub zimne.


Smacznego !

3 komentarze: