piątek, 9 marca 2018

Ostra surówka z kapusty

Specjalnie dla smakoszy, którzy lubią ostre klimaty...dzisiaj  ostra surówka, z kapusty.


--


Skład: kapusta 1/2 główki-1,0 kg, 1/2 papryki, 1/2 cebuli białej, 1/2 cebuli  czerwonej,
 4 duże ząbki ostrego czosnku, 1 łyżeczka płaska cukru, 1/2 łyżeczki pieprzu, 
1/2 łyżeczki soli, 4-5 łyżek octu 6% jabłkowego, 3-4 duże łyżki dobrego oleju rzepakowego.
Opcjonalnie 2-3 ostre papryczki CHILI, CAYENNE lub jakieś ulubione, które znacie wg upodobań.


Kapustę szatkujemy lub ucieramy na grubych oczkach tarki, cebulę, paprykę, czosnek 
kroimy w kostkę, czosnek możemy przecisnąć przez praskę. Potem dodajemy pozostałe 
składniki i dokładnie mieszamy. Wymieszaną surówkę przekładamy do naczynia lub do 
pojemnika i schładzamy w lodówce minimum przez godzinę przed podaniem.


--


Smacznego ! 


2 komentarze: