Pyszne schaby, upieczone na jednym ogniu, ale w dwóch wersjach.
--
Potrzebujemy 2 schaby ważące~ 1,4-1,6 kg, około 15 szt. cebuli,
kostkę smalcu 200 g, sól, przyprawę do mięsa lub pieprz i paprykę.
--
--
--
W pierwszej wersji schab dzielimy na kotlety, przyprawiamy i wkładamy do natłuszczonego naczynia, przekładając wszystko z 3 str. plastrami cebuli
Drugi schab mocno solimy i po 5-10 min. przyprawiamy pieprzem i papryką,
nacinamy z góry. Wkładamy do natłuszczonego naczynia, w którym
też wykładamy pokrojoną w grube plastry cebulę .
Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku 200-210 st.C/~90 min góra/dół
Potem zdejmujemy pokrywki i dopiekamy w zależności od potrzeby 5-15 min.
--
--
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz