..."Najlepsza babka,..."... puszysta, wilgotna, bardzo smaczna , taki był opis na fb.
Postanowiłem sprawdzić czy tak jest i upiekłem podobną, wg przepisu Anny Mulczyńskiej.
Dziękuję Aniu! ... tak jak opisałaś, jest to bardzo dobra babka, którą ja teraz też polecam.
--
Teraz pokażę Wam, moją męską wersję przedstawionego przepisu i również polecam.
Nie jest to aż taka ładna babka, ale bardzo smaczna i zniknęła u Nas w 10 minut.
--
Skład: 2 szkl. mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szkl. cukru, 4 jajka,
1/2 szkl. mleka,1/2 szkl. oleju, 1 cytryna, 1 cukier waniliowy, aromat cyrtynowy.
Masło 1 łyżka i bułka tarta 1 czubata łyżka, do przygotowania blaszki.
1/2 szkl. mleka,1/2 szkl. oleju, 1 cytryna, 1 cukier waniliowy, aromat cyrtynowy.
Masło 1 łyżka i bułka tarta 1 czubata łyżka, do przygotowania blaszki.
Cytrynę parzymy, na tarce ścieramy skórkę i wyciskamy sok...odstawiamy.Całe jajka i cukry
należy wymieszać razem, do zgęstnienia na wysokich obrotach mikserem,przez około 5-7 min.,
potem dodajemy kolejno mleko, olej, sok, skórkę z cytryny, aromat i przesianą z proszkiem mąkę,
lekko jeszcze mieszamy około 1-2 min., następnie wlewamy masę do przygotowanej formy.
Pieczemy w funkcji góra/dół bez termoobiegu 170 st. C/ 20 min., zmniejszamy temp.
do 150 st. C i pieczemy "do suchego patyczka" 25-35 min. # zależy od piekarnika.
do 150 st. C i pieczemy "do suchego patyczka" 25-35 min. # zależy od piekarnika.
Po upieczeniu, studzimy ciasto i wystudzone dekorujemy lukrem...
Można dodać posypkę, kandyzowane skórki pomarańczy.
--
Smacznego !
Tak, znam ten przepis, tylko trzeba uważać, bo po dodaniu soku z cytryny masa się lubi sknocić. Mieszam zatem sok z mąką.
OdpowiedzUsuń:) :) pozdrawiam :) :) :)
UsuńJa Ciebie też.
UsuńUpiekłam babkę dziś zgodnie z Twoim przepisem.Piekłam w formie prostokątnej babkowej,przed chwilą wyjęłam z piekarnika pięknie wyrosła,środkiem pękła tak jak powinna,o doznaniach smakowych napiszę potem.
OdpowiedzUsuń:) przepis nie mój :) trochę może i zmieniłem... babka jest super :) pozdrawiam :) :) :) mój piekarnik jest dziwny i muszę zawsze pilnować ...
UsuńW smaku przepyszna,pięknie wyrosła i taka lekka,ja mam dobry elektryczny piekarnik piecze super.Dziś piekę chleb ale z mojego przepisu na zaczynie właśnie rośnie i wykorzystam rozgrzany piekarnik i upiekę cebulaki wg Twojej receptury.
OdpowiedzUsuńp.s.jestem z Torunia zapraszam ponownie bo doczytałam o miłych odczuciach po wizycie w pięknym grodzie.Pozdrawiam serdecznie!!!!!
:) cieszę się, że smakuje :) pozdrawiam :) :) :) Toruń nie daleko, więc zaglądamy co roku :) :)
OdpowiedzUsuń