czwartek, 29 marca 2018

Babka waniliowo czekoladowa

Pyszna babka dla każdego, bo jest zarówno czekoladowa jak i waniliowa.


--


Skład: 2 szklanki mąki, 1 szklanka oleju, 1 szklanka mleka, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy,
proszek 2 płaskie łyżeczki, aromat waniliowy, 4 jajka,2-3 łyżki kakao, masło do smarowania formy.


Cukry i jajka ubijamy w mikserze 2-3 minuty, potem dodajemy olej i mleko... kolejne 2 minuty.


Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i ubijamy jeszcze 2 minuty.


Potem odlewamy część ubitego ciasta, a pozostałe mieszamy dalej dodając kakao.
Jak masa będzie za gęsta po wsypaniu kakao, to dodajemy kapkę mleka.


Smarujemy  formę masłem i nalewamy przygotowane ciasto...
wg uznania, które najpierw białe czy czarne ...


Pieczemy w 175 st. C / 25 minut  i  potem w 155 st. C ~25 min. do suchego patyczka.


Po wystudzeniu wyjmujemy z formy i ozdabiamy lukrem czy jakąś polewą lub nie,
bo babka będzie dobra również bez dodatków, można np. posypać lekko cukrem pudrem.


--


--


Smacznego !

4 komentarze: