piątek, 9 marca 2018

Bułki z "fetą"

Pyszne pszenne bułki z serem feta, salami i papryką :) 


Ciasto: 1 kg mąki typ 450/650, 40-50 g drożdży świeżych lub 2 op. po 8g
 suchych,  2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżka soli, 1 łyżka cukru wg przepisu na chleb -kliknij zwykły-chleb


W czasie gdy ciasto będzie wyrastać, przygotowujemy ser i inne dodatki,
  Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i wałkujemy na grubość 1 cm - 1,5 cm.


--


Potem dużą szklanką wycinamy krążki, które będziemy faszerować.


--


Przed faszerowaniem , każdy wycięty kawałek trochę wałkujemy i wówczas
układamy ser-paprykę-salami i posypujemy ziołami lub koperkiem do smaku. 
Następnie zawijamy i wykładamy bułki łączeniem do dołu na blachę.


Smarujemy rozbitym jajkiem lub mlekiem, posypujemy nasionami i nacinamy.
Tak przygotowane wkładamy do rozgrzanego piekarnika  ~20 min./ 200 st. C


--


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz