Jeden kilogram mąki wystarczy na dwa smaczne chleby. Możemy upiec
chleby z ziarnami, ziemniakami, owocami, z kiełbasą, z dynią, z cebulą, na
proszku, na zakwasie, bez mąki, bez drożdży, maślany :) wybór jest wielki..
W TYM POŚCIE POKAŻĘ, JAK MOŻNA UPIEC, ZWYKŁY PSZENNY CHLEB :)
Skład: mąka typ 650 1 kg, woda 2 szkl, drożdże 40-50g, soli1 i cukru po 1 łyżce.
Najpierw nastawiamy zaczyn/rozczyn tj. do ciepłej wody rozkruszamy
drożdże, dodajemy cukier, wsypujemy 4 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte na 10-15 minut do wyrośnięcia
***można użyć suchych drożdży wg wskazówek na opakowaniu// 2 op. 8g
--
Do dużej miski przesiewamy mąkę i dosypujemy sól. Następnie dolewamy
wyrośnięty zaczyn... dokładnie mieszamy łyżką lub przy pomocy miksera
z hakami do ciasta. potem ręcznie wyrabiamy żeby ciasto odchodziło od ręki.
Gdy ciasto jest za suche dolewamy kilka łyżek wody lub np. oleju 2 łyżki,
jeżeli jest za mokre- zbyt kleiste/miękkie dosypujemy kilka łyżek mąki 1-2 łyżki
Wyrobione ciasto przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 godz. do
wyrośnięcia, (jak brakuje miejsca-można do piekarnika)potem znowu zagniatamy.
Teraz formujemy chlebki, układamy na blasze lub w formach, przykrywamy
na minimum 1 godz. do 2 godz. -nabiorą pulchności i kształtu. Po tym czasie
rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C,smarujemy (lub nie) chleb rozbitym jajkiem.
Posmarowane chleby nacinamy- żeby nie pękały podczas pieczenia.
Pieczemy w 200 st. C przez 50-60 minut zależy od piekarnika.
Po włożeniu chleba spryskujemy wodą dolną blachę w piekarniku.
W pierwszych minutach pieczenia, w piekarniku musi być wilgotno.
Jak CHLEB w~ 50min ma już dobry kolor,a dom pachnie chlebem- wyciągamy.
Następnie stukamy palcem w spód i jak jest głuchy odgłos to się upiekł..
Jeżeli nie ma głuchego odgłosu, to dopiekamy na samej kratce 3-5 minut.
Potem chleby studzimy na desce lub na kratce minimum godzinę.
Smacznego !!!
Niby zwykły, ale niezwykły w prostocie- cudowny Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńWitam :) Dziękuję :) ...chlebek potrzebuje jednak trochę czasu :) i jak się nie spieszę, to pozwalam mu wyrosnąć i wtedy jest taki lepszy :) często jednak na nic prawie nie czekam i się pomarszczy, popęka mimo nacięć... jest pachnący i dobry ale nie wygląda :) .... ten jakoś tak ładnie wyszedł :) nawet mi się spodobał co jest rzadkością :) ...Pozdrawiam :)
Usuń...byłem na Twoim google + ...zajrzałem tylko na chwilę i nie mogłem wyjść :) to nie że drzwi się zatrzasnęły tylko tak smakowicie tam jest :):):)
OdpowiedzUsuńDzis robie juz mi slinka leci . Super Pan ma przepisy juz kilka sprawdzilam i wszystko smakowite 😁😁😁
OdpowiedzUsuńDZIĘKUJĘ :) :) :) cieszę się bardzo, że smakuje :) zapraszam zawsze :) wszystko sprawdzone u nas w domu :) pozdrawiam :)
UsuńDarku, robilam dzis z Twojego przepisu, tylko troche pozmienialam maki �� angielska chlebowa, pszenna razowa i otreby. Wyszedl rewelacyjny �� jak ja dawno nie jadlam chrupiacej sorki �� dziekuje i pozdrawiam serdecznie �� Kasia
OdpowiedzUsuńDarku, robilam dzis z Twojego przepisu, tylko troche pozmienialam maki �� angielska chlebowa, pszenna razowa i otreby. Wyszedl rewelacyjny �� jak ja dawno nie jadlam chrupiacej sorki �� dziekuje i pozdrawiam serdecznie �� Kasia
OdpowiedzUsuńFajnie :) cieszę się bardzo :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńŚlicznie wygląda 😍 takiego chlebka szukałam ☺️
OdpowiedzUsuńWłaśnie teraz rośnie w blaszkach
OdpowiedzUsuńWitam ja dzisiaj właśnie upiekłam ten chlebek jest super w smaku, ale szybko znika. Dzięki za super przepis.
OdpowiedzUsuńJa jeszcze dodaje podsmażonej cebulki, kminku lub majeranku czy czarnuszki. Podczas pieczenia zapach jest zniewalający :)
OdpowiedzUsuń