sobota, 30 września 2017

Ciasto drożdżowe z owocami

Polecam proste w wykonaniu i doskonałe w smaku ciasto, które jest zawsze dobre.


Na 4 blaszki 30 cm potrzebujemy 1kg przesianej mąki typ 650, 50g drożdży, 1 szkl. ciepłego mleka,
 1 szkl. cukru, 1 szkl. oleju, szczypta soli, 4 jajka, cukier waniliowy.


Zaczyn: drożdże rozkruszamy do mleka, dodajemy łyżkę cukru i wsypujemy dwie łyżki mąki.
Dokładnie mieszamy i pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut.


Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej  pozostałe składniki...gdy zaczyn wyrośnie dolewamy go do 
mąki wymieszanej z olejem, jajkami, cukrem, szczyptą soli, cukrem waniliowym.


Wszystko dokładnie mieszamy i potem ręcznie wyrabiamy ciasto, do czasu gdy 
będzie odchodzić od ręki i od miski, jeżeli będzie za mokre dosypujemy 2 łyżki mąki...


Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.


Potem zagniatamy jeszcze raz...


...wałkujemy na 5-9 mm grubości placek.


Wycinamy kółka i układamy w natłuszczonych blachach.
Pozostałe po wycięciu skrawki zagniatamy, posypujemy mąką i zostawiamy na potem.


Gdy ciasto w blaszkach wyrasta sobie pod przykryciem :) szykujemy owoce.


--


Wykładamy owoce na ciasto i posypujemy cukrem waniliowym.


--


Jak na tartę przystało ozdabiamy ją paskami z ciasta, które przedtem pocięliśmy w paski.


--


Całość przykrywamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.


--


Pieczemy w 185 st. C  15-20 minut.


--


--


Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.


--


Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz