Polecam proste w wykonaniu i doskonałe w smaku ciasto, które jest zawsze dobre.
Na 4 blaszki 30 cm potrzebujemy 1kg przesianej mąki typ 650, 50g drożdży, 1 szkl. ciepłego mleka,
1 szkl. cukru, 1 szkl. oleju, szczypta soli, 4 jajka, cukier waniliowy.
Zaczyn: drożdże rozkruszamy do mleka, dodajemy łyżkę cukru i wsypujemy dwie łyżki mąki.
Dokładnie mieszamy i pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej pozostałe składniki...gdy zaczyn wyrośnie dolewamy go do
mąki wymieszanej z olejem, jajkami, cukrem, szczyptą soli, cukrem waniliowym.
Wszystko dokładnie mieszamy i potem ręcznie wyrabiamy ciasto, do czasu gdy
będzie odchodzić od ręki i od miski, jeżeli będzie za mokre dosypujemy 2 łyżki mąki...
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Potem zagniatamy jeszcze raz...
...wałkujemy na 5-9 mm grubości placek.
Wycinamy kółka i układamy w natłuszczonych blachach.
Pozostałe po wycięciu skrawki zagniatamy, posypujemy mąką i zostawiamy na potem.
Gdy ciasto w blaszkach wyrasta sobie pod przykryciem :) szykujemy owoce.
--
Wykładamy owoce na ciasto i posypujemy cukrem waniliowym.
--
Jak na tartę przystało ozdabiamy ją paskami z ciasta, które przedtem pocięliśmy w paski.
--
Całość przykrywamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
--
Pieczemy w 185 st. C 15-20 minut.
--
--
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
--
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz