Pyszny, domowy i smaczny chleb pszenno żytni z ziarnami.
Skład: mąka pszenna typ 650 3 szklanki, mąka żytnia typ 2000 1,5 szklanki,
ziarna słonecznika-siemienia i płatki owsiane 1,5 szklanki + garść do posypania
na wierzch, drożdże 40-50 g, ciepła woda ~2 szklanki, cukier 1 łyżka,
sól 1 czubata łyżka, ocet jabłkowy 4 łyżki.. Opcjonalnie świeże drożdże
można oczywiście zastąpić suchymi :) 2 x 7g /dwie torebki ...
Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu tj. do wody rozkruszamy drożdże,
dosypujemy cukier, 4 łyżki mąki i mieszamy wszystko dokładnie, potem
odstawiamy pod przykryciem na 15 min. do wyrośnięcia. Pozostałe suche
składniki wsypujemy do dużej miski i mieszamy do czasu połączenia się...
Gdy mamy już wyrośnięty zaczyn, to dolewamy go do suchej mieszanki i
mieszamy łyżką... można też użyć miksera z hakami do ciasta,dodajemy ocet...
potem ciasto wyrabiamy ręcznie. Ciasto musi odchodzić od ręki i od miski,
jeżeli jest za suche dolewamy kilka łyżek wody, jak jest za mokre
dosypujemy kilka łyżek mąki i wyrabiamy na jednolitą masę.
*** ocet odparuje w 200 st.C, a pozostanie efekt świeżości i pulchność
Następnie przykrywamy i odstawiamy na 1 h do wyrośnięcia.
Potem zagniatamy chleby, wkładamy do 2 foremek 25x10cm // 30x11cm
Pieczemy 50-60 min. / 200st.C góra/dół ...czas zależny od piekarnika.
Po upieczeniu wyjmujemy chleb i stukamy w spód, jeżeli jest głuchy odgłos
to jest upieczony, jak nie to dopiekamy 3-5 min. na samej kratce ...
Smacznego !
Co daje dodanie octu do ciasta???
OdpowiedzUsuń...to samo co ziemniak :) świeżość i pulchność :)
OdpowiedzUsuńCzy może być tylko pszenna mąka, czy część wody można zastąpić maślanką i czy nie wyczuwa się octu?
OdpowiedzUsuńOcet wyparowuje :) , a przepisów jest dużo i z maślanką też można upiec :)
UsuńMoże być pszenna mąka, zobacz do zakładki pieczywo na górze strony lub do etykiet po lewej znajdziesz wiele przepisów gdzie jest tylko mąka pszenna.