Propozycja upieczenia dużego wiejskiego chleba ~1,5 kg , z chrupiącą skórką.
Zaczyn: ~500 ml ciepłej wody, 40-50 g drożdży, 4 łyżki mąki, 1 łyżka cukru.
Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 min. przykryte w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
*** można użyć 2 op.po 8g -suchych drożdży wg wskazówek i zaleceń producenta
Do wyrośniętego zaczynu przesiewamy 1 kg mąki typ 500/650/750 zależy co jest w domu ,
potem wsypujemy łyżkę soli i dodajemy 4 łyżki octu jabłkowego, który daje pulchność.
potem wsypujemy łyżkę soli i dodajemy 4 łyżki octu jabłkowego, który daje pulchność.
***ocet odparuje a efekt świeżości pozostanie i chleb nie jest octowy
--
--
Całość mieszamy dokładnie mikserem lub łyżką, do połączenia się produktów.
Następnie wyrabiamy ręcznie, do czasu gdy ciasto odchodzi od ręki i od miski.
Jeżeli ciasto jest za suche dodajemy kilka łyżek wody, gdy jest za mokre trochę mąki.
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia.
--
Po wyrośnięciu krótko zagniatamy, jak potrzeba trochę podsypujemy mąką i formujemy chleb,
który wykładamy na blachę do pieczenia i przykrywamy szmatką na 1 h żeby podrósł.
który wykładamy na blachę do pieczenia i przykrywamy szmatką na 1 h żeby podrósł.
Do uzyskania grubej chrupiącej skórki możemy przygotować pomadę.W szklance
osolonej-dużą szczyptą soli- wody rozrabiamy łyżkę mąki i potem to zagotowujemy.
osolonej-dużą szczyptą soli- wody rozrabiamy łyżkę mąki i potem to zagotowujemy.
Gorącą pomadą smarujemy chleb, potem nacinamy i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 225 st.C/ 15 min ... potem 200 st.C/ 45 min
--
Po upieczeniu odwracamy i stukamy palcem w spód, jak jest głuchy odgłos to
chleb się już dobrze upiekł, jeżeli nie to dopiekamy na samej kratce ~3-5 minut.
chleb się już dobrze upiekł, jeżeli nie to dopiekamy na samej kratce ~3-5 minut.
Chleb po upieczeniu studzimy 1,5-2 h na kratce lub na desce i wówczas kroimy b.ostrym nożem.
Jak masz ochotę zrobić sobie masło to kliknij w link masło-smietankowe ,
a gdyby przyszła Ci ochota na taki schab to klikaj domowa-poledwica-łososiowa
Smacznego !
Witam,czy w tym przepisie zamiast drożdży można użyć zakwasu żytniego?Jeśli tak to ile ?
OdpowiedzUsuń...na pewno można ... ale ja piekę w 99 % na drożdżach więc nie będę wprowadzał w błąd.... proszę zajrzeć na stronę ...np. chleby.info .... lub podobną w temacie chleba na zakwasie na pewno więcej wiedzą... Pozdrawiam :)
UsuńA co można użyć zamiast octu jabłkowego
OdpowiedzUsuń...można nie dawać, ocet odparowuje i chleb nie jest octowy... pulchność można uzyskać dodając rozgniecione dwa ugotowane ziemniaki lub utarte na drobnych oczkach surowe... dodajemy do mąki razem z zaczynem i wyrabiamy chleb .... // ocet jest zdrowy i nieraz niezbędny dla człowieka proszę kliknąć w google jakiś poradnik abc zdrowia ....
UsuńMam takie samo pytanie
OdpowiedzUsuń...można nie dawać, ocet odparowuje i chleb nie jest octowy... pulchność można uzyskać dodając rozgniecione dwa ugotowane ziemniaki lub utarte na drobnych oczkach surowe... dodajemy do mąki razem z zaczynem i wyrabiamy chleb .... // ocet jest zdrowy i nieraz niezbędny dla człowieka proszę kliknąć w google jakiś poradnik abc zdrowia ....
UsuńPrzy robieniu pomady ile soli na szklankę wody?
OdpowiedzUsuń...dużą szczyptę soli... zaraz dopiszę ...
UsuńDługo tu nie byłem ...prawie rok i mam tyle komentarzy w różnych postach, że odpowiadam sporadycznie... pytania proszę na fb ... POZDRAWIAM :)
OdpowiedzUsuńA chlebek jest przepyszny! Mój tak idealnie nie wygląda jak Pana ale w smaku rewelacja. Cała 5 osobowa rodzinka zachwycona (w tym troje dzieci z wybrednymi i podniebieniami)
OdpowiedzUsuń