środa, 13 września 2017

Wiejski chleb...

Propozycja upieczenia dużego wiejskiego chleba ~1,5 kg , z chrupiącą skórką. 


Zaczyn: ~500 ml ciepłej wody, 40-50 g drożdży, 4 łyżki mąki, 1 łyżka cukru.
Wszystko mieszamy i odstawiamy na 15 min. przykryte w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
*** można użyć 2 op.po 8g -suchych drożdży wg wskazówek i zaleceń producenta


Do wyrośniętego zaczynu przesiewamy 1 kg mąki typ 500/650/750 zależy co jest w domu ,
 potem wsypujemy łyżkę soli  i dodajemy 4 łyżki octu jabłkowego, który daje pulchność.
***ocet odparuje a efekt świeżości pozostanie i chleb nie jest octowy


--


--


Całość mieszamy dokładnie mikserem lub łyżką, do połączenia się produktów.
Następnie wyrabiamy ręcznie, do czasu gdy ciasto odchodzi od ręki i od miski.


Jeżeli ciasto jest za suche dodajemy kilka łyżek wody, gdy jest za mokre trochę mąki.
Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia.


--


Po wyrośnięciu krótko zagniatamy, jak potrzeba trochę podsypujemy mąką i formujemy chleb,
 który wykładamy na blachę do pieczenia i przykrywamy szmatką na 1 h żeby podrósł.


Do uzyskania grubej chrupiącej skórki możemy przygotować pomadę.W szklance
osolonej-dużą szczyptą soli-  wody rozrabiamy łyżkę mąki i potem to zagotowujemy.


Gorącą pomadą smarujemy chleb, potem nacinamy i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 225 st.C/ 15 min ... potem 200 st.C/ 45 min


--


Po upieczeniu odwracamy i stukamy palcem w spód, jak jest głuchy odgłos to
 chleb się już dobrze upiekł, jeżeli nie to dopiekamy na samej kratce ~3-5 minut.


Chleb po upieczeniu studzimy 1,5-2 h na kratce lub na desce i wówczas  kroimy b.ostrym nożem.


Jak masz ochotę zrobić sobie masło to kliknij w link masło-smietankowe ,
a gdyby przyszła Ci ochota na taki schab  to klikaj domowa-poledwica-łososiowa

Smacznego !

10 komentarzy:

  1. Witam,czy w tym przepisie zamiast drożdży można użyć zakwasu żytniego?Jeśli tak to ile ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...na pewno można ... ale ja piekę w 99 % na drożdżach więc nie będę wprowadzał w błąd.... proszę zajrzeć na stronę ...np. chleby.info .... lub podobną w temacie chleba na zakwasie na pewno więcej wiedzą... Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. A co można użyć zamiast octu jabłkowego

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...można nie dawać, ocet odparowuje i chleb nie jest octowy... pulchność można uzyskać dodając rozgniecione dwa ugotowane ziemniaki lub utarte na drobnych oczkach surowe... dodajemy do mąki razem z zaczynem i wyrabiamy chleb .... // ocet jest zdrowy i nieraz niezbędny dla człowieka proszę kliknąć w google jakiś poradnik abc zdrowia ....

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. ...można nie dawać, ocet odparowuje i chleb nie jest octowy... pulchność można uzyskać dodając rozgniecione dwa ugotowane ziemniaki lub utarte na drobnych oczkach surowe... dodajemy do mąki razem z zaczynem i wyrabiamy chleb .... // ocet jest zdrowy i nieraz niezbędny dla człowieka proszę kliknąć w google jakiś poradnik abc zdrowia ....

      Usuń
  4. Przy robieniu pomady ile soli na szklankę wody?

    OdpowiedzUsuń
  5. Długo tu nie byłem ...prawie rok i mam tyle komentarzy w różnych postach, że odpowiadam sporadycznie... pytania proszę na fb ... POZDRAWIAM :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A chlebek jest przepyszny! Mój tak idealnie nie wygląda jak Pana ale w smaku rewelacja. Cała 5 osobowa rodzinka zachwycona (w tym troje dzieci z wybrednymi i podniebieniami)

    OdpowiedzUsuń