piątek, 8 września 2017

Obiad jednogarnkowy

Proponuję przygotowanie obiadu, który możemy ugotować w jednym garnku.


Do przygotowania takiego obiadu  dla 8 osób potrzebujemy: 3 litry wody,
 3 ziemniaki, 3 marchewki, 3 pomidory, 3 korniszony, 2 cebule, 500g pieczarek,
 5 ząbków czosnku, 500g mięsa mielonego-łopatki , pęczek pietruszki, 1 por, 
2 koncentraty pomidorowe, 350g włoszczyzny w słupkach, 1 jajko, 3 łyżki
 bułki tartej, 1 łyżka papryki, 1 płaska łyżka soli, 5 ziaren ziela angielskiego, 
4 liście laurowe, 1 płaska łyżeczka  pieprzu, 1 łyżka oregano lub majeranku.


Warzywa myjemy w zimnej wodzie, obieramy, kroimy w kostkę, paski, pióra... 
Mięso doprawiamy, dodajemy włoszczyznę , jajko, bułkę i lepimy pulpety...


Po takim przygotowaniu możemy przystąpić do gotowania obiadu.


Do garnka nalewamy zimną  wodę i wrzucamy część pokrojonych 
warzyw tj. ziemniaki, marchewkę, pieczarki, również dokładamy ziele
 angielskie i liść laurowy... gotujemy do miękkości ziemniaków.


--


Potem dorzucamy wcześniej przygotowane/pokrojone itp. pomidory, 
por, cebulę, korniszony, pietruszkę... przyprawiamy-papryką-solą-pieprzem-... 
Zupa ponownie się zagotuje -wówczas wkładamy pulpety i gotujemy ~ 10 min.


--


Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wyciśnięty czosnek i gotujemy 2min


Po ugotowaniu przelewamy do wazy i na gorąco serwujemy, posypane zieleniną.


--


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz