wtorek, 5 września 2017

Turkusowy dżem z ogórków

Polecam smaczny dżem ogórkowy, który bardzo szybko się przygotowuje, a smakuje wybornie.


Potrzebujemy obrane i pozbawione nasion ogórki, cukier, galaretki, żelatynę...
Opcjonalnie dodajemy skórkę z cytryny, cukier waniliowy, miętę, melisę...
Na 1 kg obranych ogórków zużywamy 2 galaretki, łyżkę czubatą żelatyny i 0,5-1,0 kg cukru


Do garnka nalewamy pół szklanki wody i wsypujemy ogórki. 
Gotujemy w sumie 30 min. i potem miksujemy całość blenderem.


--


--


Potem dodajemy galaretki, cukier, żelatynę... miksujemy i gotowe.


--


Napełniamy słoiki i pasteryzujemy np. w piekarniku 130 st.C / 20 min.


Po ostudzeniu dokręcamy i przenosimy do spiżarni.


Smacznego ! 

7 komentarzy:

  1. Ciekawy ten dżemik, kolor przyciąga wzrok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) taki śmieszny dla dzieci :) na odmianę od śliwkowych, truskawkowych ...itd. taka atrakcja :) ...

      Usuń
  2. Nie zrozumialam do konca ,co to znaczy dokrecamy sloiki po pasteryzacji?

    OdpowiedzUsuń
  3. Do czego Pan później stosuje dzem? Do chleba sie nadaje? Ale pomysl wow

    OdpowiedzUsuń