Polecam smaczny dżem ogórkowy, który bardzo szybko się przygotowuje, a smakuje wybornie.
Potrzebujemy obrane i pozbawione nasion ogórki, cukier, galaretki, żelatynę...
Opcjonalnie dodajemy skórkę z cytryny, cukier waniliowy, miętę, melisę...
Na 1 kg obranych ogórków zużywamy 2 galaretki, łyżkę czubatą żelatyny i 0,5-1,0 kg cukru
Do garnka nalewamy pół szklanki wody i wsypujemy ogórki.
Gotujemy w sumie 30 min. i potem miksujemy całość blenderem.
--
--
Potem dodajemy galaretki, cukier, żelatynę... miksujemy i gotowe.
--
Napełniamy słoiki i pasteryzujemy np. w piekarniku 130 st.C / 20 min.
Po ostudzeniu dokręcamy i przenosimy do spiżarni.
Smacznego !
Ciekawy ten dżemik, kolor przyciąga wzrok.
OdpowiedzUsuń:) taki śmieszny dla dzieci :) na odmianę od śliwkowych, truskawkowych ...itd. taka atrakcja :) ...
UsuńSmakowity?
OdpowiedzUsuńNie zrozumialam do konca ,co to znaczy dokrecamy sloiki po pasteryzacji?
OdpowiedzUsuńDo czego Pan później stosuje dzem? Do chleba sie nadaje? Ale pomysl wow
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie..
OdpowiedzUsuńmoze byc zielona galaretka
OdpowiedzUsuń