sobota, 2 września 2017

Ciacha drożdżowe

Polecam każdemu te super smaczne wypieki na niedzielę i nie tylko.


Ciasto: 1 kg mąki 450, 50 g drożdży, ~400 ml ciepłego mleka, 1/2 kost. masła 100 g,
 1 szkl. cukru, szczypta soli, 2 jajka, cukier waniliowy.


Zaczyn: do mleka dodajemy rozkruszone drożdże, łyżkę cukru, 4 łyżki mąki... mieszamy, 
następnie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min. pod przykryciem. 


Do przesianej mąki dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy,
po wymieszaniu dodajemy wyrośnięty zaczyn.


Mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta i potem wyrabiamy ręcznie.

 
Tak wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30-60 min. do wyrośnięcia.


Następnie krótko zagniatamy wyrośnięte ciasto, dzielimy na części i wałkujemy.


--


Rozwałkowany placek kroimy na części, nakładamy dżem, konfiturę, twarożek,
zawijamy, zaplatamy, rolujemy... i wykładamy na blachy do pieczenia. 


--


--


--


--


--


--


--


Tak przygotowane smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami maku, sezamu. 
Możemy również nie smarować i po upieczeniu ozdobić lukrem cytrynowym i posypką.


Pieczemy w 200 st.C / 20-25 min. góra/dół
Zależy od piekarnika, trzeba sprawdzać.


Po upieczeniu chwilę studzimy. 


Smacznego !

4 komentarze: