Domowa wędlina wg prostego przepisu, którą przygotujemy w domu bez wędzenia.
Potrzebujemy jedynie 1 kg schabu środkowego, 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej,
2 łyżki cukru, 1 łyżkę papryki, 1 łyżeczkę pieprzu, 5 ząbków czosnku, 10 ziaren jałowca.
Świeże nie mrożone mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy przyrosty od schabu.
Następnie nacieramy mięso solą wymieszaną z cukrem, po kilku minutach schab zwilgotnieje.
Potem nacieramy całość czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym.
--
Na koniec peklowania na sucho wcieramy pieprz, paprykę i pokrojony jałowiec.
--
--
Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na 4 doby, co 12 h pozbywamy się soków.
Za każdym razem gdy wycieramy naczynie, mięso odwracamy na drugą stronę.
Na 3-4 dobę naczynie jest już zupełnie suche, przystępujemy do podsuszania w temp. 50 st.C
Wykładamy zapeklowany schab na kratkę w piekarniku i suszymy 5 h z termoobiegiem.
Piekarnik cały czas jest lekko uchylony, co godzinę odwracamy schab na drugą stronę.
Potem robimy 5 h przerwy i po tym czasie jeszcze raz suszymy j.w. przez 5 h.
Jak schab ostygnie wkładamy na noc do lodówki i już jest gotowy.
Serwujemy cienko pokrojone, trzymamy w lodówce w pojemniku.
Smacznego !
W jakiej tepmeratutze suszymy?
OdpowiedzUsuń...tak jak widać na zdjęciu 50 st.C :) 2 x 5 h w temp 50 st.C // ...chyba muszę wpisać w tekście, bo ... Pozdrawiam :)
UsuńRewelacja . Przepis pierwsza klasa .
OdpowiedzUsuńDziękuję :) pozdrawiam i zapraszam :) drzwi otwarte korzystać do woli :)
UsuńWłaśnie susze w ten sposób kiełbasę czosnkowa. Pachnie oblednie
OdpowiedzUsuńSuper :) ...cały dom pachnie :) Pozdrawiam :)
Usuńtermoobieg czy termoobieg z opiekaczem?
OdpowiedzUsuń