poniedziałek, 11 września 2017

Schab podsuszany w piekarniku

Domowa wędlina wg prostego przepisu, którą przygotujemy w domu bez wędzenia.


Potrzebujemy jedynie 1 kg schabu środkowego, 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej,
 2 łyżki cukru, 1 łyżkę papryki, 1 łyżeczkę pieprzu, 5 ząbków czosnku, 10 ziaren jałowca.


Świeże nie mrożone mięso płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy i odcinamy przyrosty od schabu.
Następnie nacieramy mięso solą wymieszaną z cukrem, po kilku minutach schab zwilgotnieje.


Potem nacieramy całość czosnkiem przeciśniętym przez praskę lub drobno posiekanym.


--


Na koniec peklowania na sucho wcieramy pieprz, paprykę i pokrojony jałowiec.


--


--


Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na 4 doby, co 12 h pozbywamy się soków.
Za każdym razem gdy wycieramy naczynie, mięso odwracamy na drugą stronę.
Na 3-4 dobę naczynie jest już zupełnie suche, przystępujemy do podsuszania w temp. 50 st.C


Wykładamy zapeklowany schab na kratkę w piekarniku i suszymy 5 h z termoobiegiem.
Piekarnik cały czas jest lekko uchylony, co godzinę odwracamy schab na drugą stronę.
Potem robimy 5 h przerwy i po tym czasie jeszcze raz suszymy j.w. przez 5 h.


Jak schab ostygnie wkładamy na noc do lodówki i już jest gotowy. 
Serwujemy cienko pokrojone, trzymamy w lodówce w pojemniku.


Smacznego ! 

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. ...tak jak widać na zdjęciu 50 st.C :) 2 x 5 h w temp 50 st.C // ...chyba muszę wpisać w tekście, bo ... Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Rewelacja . Przepis pierwsza klasa .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) pozdrawiam i zapraszam :) drzwi otwarte korzystać do woli :)

      Usuń
  3. Właśnie susze w ten sposób kiełbasę czosnkowa. Pachnie oblednie

    OdpowiedzUsuń
  4. termoobieg czy termoobieg z opiekaczem?

    OdpowiedzUsuń