Chleb pszenny słonecznikowy, to bardzo dobry codzienny chleb.
Skład: mąka -5szkl. typ 650 i 1szkl. typ. 1850 pełnoziarnista, 50 g drożdży, ~2 szkl. ciepłej wody,
łyżka cukru, łyżka soli, 1 szkl. nasion słonecznika, opcjonalnie po łyżce sezamu, siemienia, maku.
Zaczyn: do wody wsypujemy cukier, potem rozkruszone drożdże i dwie czubate łyżki mąki, po
wymieszaniu odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na 10-15 min. do wyrośnięcia.
łyżka cukru, łyżka soli, 1 szkl. nasion słonecznika, opcjonalnie po łyżce sezamu, siemienia, maku.
Zaczyn: do wody wsypujemy cukier, potem rozkruszone drożdże i dwie czubate łyżki mąki, po
wymieszaniu odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na 10-15 min. do wyrośnięcia.
Potem do przesianej i posolonej mąki wsypujemy nasiona i wlewamy powoli wyrośnięty zaczyn.
Całość mieszamy łyżką lub mikserem z hakami do ciasta i na końcu wyrabiamy ręcznie.Jeżeli
ciasto jest zbyt suche to dodajemy 3-5 łyżek wody, jak za mokre łyżkę lub dwie mąki.
Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60-90 min.
Po wyrośnięciu krótko zagniatamy i wyrabiamy 2 chleby foremkowe lub normalne.
Jak chcemy trochę przyspieszyć to wstawiamy na 15-30 min. do wyrośnięcia w piekarniku 50 st.C
Normalnie to tak jak poprzednio przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę.
Normalnie to tak jak poprzednio przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę.
Jak chleby już podrosną smarujemy je rozbitym jajkiem, mlekiem lub wodą.
Posypujemy nasionami i nacinamy, żeby nam nie pękał gdzie sobie chce.
Pieczemy 50-60 min. w temp. 200 st.C
Jeżeli po 50 min. pieczenia nie będzie głuchego odgłosu po postukaniu w spód chleba,
to dopiekamy go jeszcze na samej kratce około 4-5 min. po tym czasie na pewno
będzie upieczony super pachnący, domowy chleb...
będzie upieczony super pachnący, domowy chleb...
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz