wtorek, 3 października 2017

Mini kopytka

Kopytka, które sprawdzą się,  jako dodateK do obiadu lub jako danie główne.


SKŁAD: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 1 kg mąki + do przesypania 1  szklankę, 
łyżkę soli, 2 jajka, 2 cebule, 1 łyżeczkę płaską pieprzu, koperek, 50 g smalcu.


--


Cebulę, koperek drobno kroimy, jajka wybijamy na talerz i sprawdzamy...
Zimne ugotowane wcześniej  ziemniaki mielimy/ugniatamy lub tłuczemy.


--


Przygotowane produkty wkładamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy.
Wymieszane ciasto dzielimy na części i po kolei wyrabiamy każdy kawałek.
Ciasto będzie bardzo mokre, więc musimy szybko-wałkować, wycinać i gotować.


Do wycinania mini kopytek,  polecam ostre kółko, które jest do cięcia pizzy.


Wycięte kopytka należy przesypać mąką i przesunąć całość w różne strony, 
wówczas mąka wpadnie w szczeliny i zabezpieczy kluski przed sklejaniem.


Gotujemy partiami w osolonej wodzie 3 minuty, od czasu wypłynięcia na wierzch.
Serwujemy na gorąco lub hartujemy w zimnej wodzie, żeby później odsmażyć. .


--


--


--


Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. mniam, pyszne takie z dodatkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) ...szybka wersja :) po męsku....to jest takie niewdzięczne ciasto, które ciągle jest miękkie :) ale się udało Dodatki jakieś zawsze muszą być :) wówczas jest oryginalne :) Dziękuję :) Pozdrawiam :)

      Usuń