Kopytka, które sprawdzą się, jako dodateK do obiadu lub jako danie główne.
SKŁAD: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 1 kg mąki + do przesypania 1 szklankę,
łyżkę soli, 2 jajka, 2 cebule, 1 łyżeczkę płaską pieprzu, koperek, 50 g smalcu.
--
Cebulę, koperek drobno kroimy, jajka wybijamy na talerz i sprawdzamy...
Zimne ugotowane wcześniej ziemniaki mielimy/ugniatamy lub tłuczemy.
--
Przygotowane produkty wkładamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy.
Wymieszane ciasto dzielimy na części i po kolei wyrabiamy każdy kawałek.
Ciasto będzie bardzo mokre, więc musimy szybko-wałkować, wycinać i gotować.
Do wycinania mini kopytek, polecam ostre kółko, które jest do cięcia pizzy.
Wycięte kopytka należy przesypać mąką i przesunąć całość w różne strony,
wówczas mąka wpadnie w szczeliny i zabezpieczy kluski przed sklejaniem.
Gotujemy partiami w osolonej wodzie 3 minuty, od czasu wypłynięcia na wierzch.
Serwujemy na gorąco lub hartujemy w zimnej wodzie, żeby później odsmażyć. .
--
--
--
Smacznego !!!
mniam, pyszne takie z dodatkami :)
OdpowiedzUsuń:) ...szybka wersja :) po męsku....to jest takie niewdzięczne ciasto, które ciągle jest miękkie :) ale się udało Dodatki jakieś zawsze muszą być :) wówczas jest oryginalne :) Dziękuję :) Pozdrawiam :)
Usuń