piątek, 20 października 2017

Łazanki

Pyszne danie doskonałe na zwykły obiad., zawsze wszystkim smakuje...
Spróbujcie raz łazanek bez dodatków, okraszania boczkiem czy kiełbasą.


Makaron łazanki lub inny 500 g gotujemy w dobrze osolonej wodzie ...
Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą, chwilę hartujemy i odcedzamy. 


Kapustę kiszoną 1 kg odciskamy z kwasu, kroimy i przekładamy do garnka
 z 1 litrem gotującej się wody, przykryte dusimy ~15 min. lub do miękkości  


Jak kapusta jest gotowa, a zostało ciut wody, to odcedzamy na sitku...


W dużej misce łączymy ze sobą makaron z kapustą, dodając przyprawy:
sól, pieprz, kminek, majeranek w ilości wg swojego uznania, aby nie przesadzić.
Wówczas dokładnie mieszamy, do czasu połączenia się wszystkich składników.


Tak przygotowaną potrawę serwujemy na gorąco lub później po podgrzaniu.


Smacznego ! 



2 komentarze:

  1. bardzo lubię i dawno nie jadłam; Chyba musze to nadrobić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Witam ... pewnie, że tak :) jest to tak smaczne wow :) pozdrawiam :)

      Usuń