Dobre ciasto, które doskonale nadaje się do popołudniowej kawy i nie tylko.
Skład: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 1 szklanka ciepłej wody, 1 szklanka cukru,
2 jajka, szklanka młodej marchewki, 1 płaska łyżeczka soli, 1/2 szklanki oleju.
W małej misce robimy drożdżowy zaczyn z wody+1 łyżka cukru+drożdże+1 łyżka czubata mąki,
mieszamy i pod przykryciem odstawiamy na 10 min. w ciepłe miejsce, do czasu gdy wyrośnie.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajka, olej i mieszamy łyżką, dolewamy wyrośnięty zaczyn.
Następnie mikserem blendujemy marchewki z cukrem i też dodajemy do miski.
Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy do czasu gdy ciasto będzie odchodziło od ręki.
Jeżeli będzie zbyt suche podlewamy kilka łyżek wody, jak za mokre to 2-3 łyżki mąki.
Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na 30-60 minut.
Potem zagniatamy i wałkujemy na grubość 8-10 mm podsypując mąką.
--
Wycinamy na kształt foremek i wykładamy, zawijając trochę na boki.
Ciasta wystarczy na 4 foremki o średnicy 28-30 cm
Ciasta wystarczy na 4 foremki o średnicy 28-30 cm
--
Na wierzchu układamy pokrojone owoce i z reszty ciasta wycinamy paski,
które układamy na owocach i smarujemy lub nie rozbitym jajkiem.
Pieczemy 15 minut w 200 st. C, na funkcji góra/dół
Po upieczeniu możemy polukrować lub posypać cukrem.
Smacznego !!!
Ciekawy pomysł na drożdżowe z marchewką, czy ona ma być surowa czy ugotowana?
OdpowiedzUsuńWitam... :) surowa :) daje ładny kolor...a po upieczeniu smaku marchewki nie ma :)ja miałem rozmrożoną "baby carrot" takie malutkie :) i miały być do czegoś innego.... fajnie szybko się piecze. Polecam !
UsuńDziękuję, muszę wypróbować :)
Usuń