Doskonała potrawa i smaczne urozmaicenie codziennej kuchni.
Kto lubi ziemniaki i kiszoną kapustę powinien spróbować tego pysznego dania.
Skład: 1 kg kiszonej kapusty, 1 kg ugotowanych ziemniaków, 3 cebule, 5 z.
czosnku, 1/4 kostki smalcu, sól, pieprz, paprykę ....
Kapustę odciskamy i kroimy, czosnek... przez praskę , cebulę ...w pióra.
Na smalcu podsmażamy cebulę z czosnkiem.
Ziemniaki ucieramy na grubych oczkach tarki.
Pokrojoną kapustę dodajemy do podsmażonej cebuli i czosnku, podlewamy
niewielką ilością wody i pod przykryciem dusimy, często mieszając .
Ziemniaki doprawiamy 1 łyżeczką płaską. soli i po 2 łyżeczki. pieprzu- papryki
Podduszoną kapustę dodajemy do przyprawionych ziemniaków i dokładnie
mieszamy, przygotowane danie posypujemy zieleniną i serwujemy.
Możemy również podać jako dodatek np. do kiełbasy - kotleta - mięsiwa..... ...
Smacznego !
O - nie jadłam jeszcze kapusty w takiej postaci! Niezwykle apetycznie to wygląda, zapewne zrobię wkrótce, bo uwielbiam kiszoną kapustę i ... ziemniaki:))
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam:))
Witam :) ...całkiem przypadkowo przytrafiło mi się to przepyszne danie :) nie wiedziałem co chcę zrobić, a miałem ziemniaki ....nastawiłem się na pierogi... i chciałem zrobić oryginalny farsz więc postanowiłem zrobić ziemniaki z kapustą...jak już zrobiłem i posmakowałem, to pierogi nie były już potrzebne :) Potem sprawdziłem w googlach i jest to przysmak ze Śląska i ma różne nazwy m.in. kartofelkraut :) :) :) Polecam :) Pozdrawiam :)
Usuń