Cebulowa, to bardzo dobra zupa na każdą niepogodę i nie tylko.
Prosty przepis bez wydziwiania, z dodawaniem koniaku, czy białego wina...
SKŁAD: włoszczyznA 500-750 g -w słupkach, cebulA 6-8 szt., ziemniaki 5 szt.,
sól ~1 płaska łyżka, ziele angielskie 5 ziaren ,liść laurowy 5 szt., pieprz-łyżeczka, majeranek 1 czubata łyżka, smalec 50-70 g, woda ~3-4 litry.
Cebulę i ziemniaki obieramy i kroimy wg upodobania w kostkę, pióra, słupki...
Włoszczyznę gotujemy w ~3 litrach wody, dodajemy ziemniaki, liście i ziele.
Na patelni dusimy pokrojoną cebulę, do czasu dobrego zeszklenia.
Gdy bulion warzywny się zagotuje, to cebula zdąży się już zeszklić.
Do gotującego się bulionu dodajemy podduszoną cebulę.
Gotujemy kilka minut, potem doprawiamy: solą, pieprzem i majerankiem.
Serwujemy na gorąco, można posypać startym serem lub grzankami...
*** opcjonalnie wg. smaku -gdy nie lubimy sera...itp. możemy np. usmażyć placki.
Smacznego !!!
Robiłem według przepisu super
OdpowiedzUsuń