piątek, 6 października 2017

Chleb z ziarnami, upieczony na proszku...

Polecam smaczny chleb, który możemy szybko upiec,


Skład: 1 kg mąki typu - 500 - 650 lub 750 , ~500 ml ciepłej wody, 
proszek do pieczenia 30 g, łyżka cukru, łyżka soli, szklanka różnych
 nasion, które lubimy np. -siemię-mak-słonecznik-dynia-czarnuszka wg uznania,
 2 łyżki octu-może być jabłkowy 6% , 1 łyżeczkę płaską sody oczyszczonej.
*** ocet odparuje podczas pieczenia i pozostanie efekt pulchności 


Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w dużej misce i dokładnie mieszamy.


Potem dolewamy wodę ciągle mieszając, na końcu dodajemy ocet i wyrabiamy
 ręcznie. Ciasto jest za suche dodajemy 3 łyżki wody, za mokre 3 łyż. mąki.


--


--


Po wyrobieniu dzielimy na pół i formujemy chleby.


Przekładamy wyrobione chlebki do foremek 25x10 , smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy nasionami, nacinamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika.


Pieczemy w 200 st.C / 50-60 min. góra/dół 


Po wyjęciu chleba stukamy w spód i jak jest głuchy odgłos, to się upiekł,
jeżeli nie to dopiekamy jeszcze 3-5 min. na samej kratce.


Chleby studzimy na kratce lub na desce około 1 h i kroimy b.ostrym nożem.


Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Dziś zrobiłam chlebek, dziękuję za przepis.
    Chlebek rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie robię chlebek dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń