Makaron rurki śr. 1 cm nadziewany mięsem/warzywami, zapieczony w piecu.
Potrzebujemy 500 g makaronu Rigatoni, 500 g mięsa mielonego, ser
w plastrach, jakieś warzywa typu brokuł, kalafior...itp. przyprawy:
sól-pieprz, zioła, czosnek, koncentrat...wg swego uznania i smaków.
Forma do zapiekania na podaną ilość makaronu o średnicy ~28 cm.
Makaron gotujemy wg wskazań producenta odejmując połowę czasu gotowania
tzn. gdy jest podane, że gotujemy 5 min. od wypłynięcia... gotujemy maks. 3 min.
Po ugotowaniu hartujemy w b.zimnej wodzie i napełniamy przyprawionym mięsem, brokułem...,a napełnione rurki ustawiamy w formie posmarowanej tłuszczem.
Przed ułożeniem makaronu na spód i boki możemy ułożyć ser w plastrach.
W 400ml wody rozrabiamy- lekko przyprawiając- 200g koncentratu,
który następnie wlewamy do foremki pomiędzy ustawione na styk "rurki".
Posypujemy serem, zieleniną. Zapiekamy w rozgrzanym uprzednio piekarniku
nastawionym na 200 st. C przez ~ 30 min. w funkcji góra/dół.
Około 20 min. pieczemy pod przykryciem, a potem bez przykrycia
..do czasu uzyskania efektu zapieczenia
Potem wyłączamy piekarnik i czekamy 10 min., -kroimy jak ciasto i serwujemy.
Smacznego !
Wow wygląda bajecznie *.* A zapiekanki z makaronem zawsze najlepsze są <3
OdpowiedzUsuńDziękuje :) :) :) ....
UsuńAle precyzyjna robota! ;)
OdpowiedzUsuń... dziękuję :) Oj :) ja trochę nad tym siedziałem :) są momenty, że nerwy można stracić :) ...następny będzie cannelloni jest o wiele grubszy/większy ... :) rigatoni to chyba zrobię z marchewką i brokułem żeby tyle czasu nie zabierało .... :) albo mięso podsmażę z warzywami i mikserem zblenduję na gęsto i się pobawię...w nakładanie, ale ustawianie jest gorsze :) :) :)
Usuń