poniedziałek, 9 października 2017

Rigatoni, makaron zapiekany...

Makaron rurki śr. 1 cm nadziewany mięsem/warzywami, zapieczony w piecu.


Potrzebujemy 500 g makaronu Rigatoni, 500 g mięsa mielonego, ser
 w plastrach,  jakieś warzywa typu brokuł, kalafior...itp. przyprawy:
sól-pieprz, zioła, czosnek, koncentrat...wg swego uznania i smaków.
Forma do zapiekania na podaną ilość makaronu o średnicy ~28 cm.


Makaron gotujemy wg wskazań producenta odejmując połowę czasu gotowania
tzn. gdy jest podane, że gotujemy 5 min. od wypłynięcia... gotujemy maks. 3 min.


Po ugotowaniu hartujemy w b.zimnej wodzie i napełniamy przyprawionym mięsem, brokułem...,a napełnione rurki ustawiamy w formie  posmarowanej tłuszczem.


Przed ułożeniem makaronu na spód i boki możemy ułożyć ser w plastrach.
W 400ml wody rozrabiamy- lekko przyprawiając-  200g koncentratu,
 który następnie wlewamy do foremki pomiędzy ustawione na styk "rurki".


Posypujemy serem, zieleniną. Zapiekamy w rozgrzanym uprzednio piekarniku
nastawionym na 200 st. C przez  ~ 30 min. w funkcji  góra/dół. 
Około 20 min. pieczemy pod przykryciem, a potem bez przykrycia
 ..do czasu uzyskania efektu zapieczenia


Potem wyłączamy piekarnik i czekamy 10 min., -kroimy jak ciasto i serwujemy.


Smacznego !

4 komentarze:

  1. Wow wygląda bajecznie *.* A zapiekanki z makaronem zawsze najlepsze są <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. ... dziękuję :) Oj :) ja trochę nad tym siedziałem :) są momenty, że nerwy można stracić :) ...następny będzie cannelloni jest o wiele grubszy/większy ... :) rigatoni to chyba zrobię z marchewką i brokułem żeby tyle czasu nie zabierało .... :) albo mięso podsmażę z warzywami i mikserem zblenduję na gęsto i się pobawię...w nakładanie, ale ustawianie jest gorsze :) :) :)

      Usuń