Polecam wypiek tego smacznego chleba, który jest pulchny, świeży i chrupiący.
Skład ciasta: mąka 650 1 kg, sól 1 łyżka, 2 średnie ziemniaki, zaczyn- 2 szklanki ciepłej wody+
50g drożdży+4 łyżki mąki może być pełnoziarnista+ 1 łyżka cukru. Zaczyn mieszamy razem i
odstawiamy przykryty do wyrośnięcia na 10-15 minut, potem dolewamy go do reszty produktów.
Ziemniaki ucieramy i dodajemy do posolonej mąki, potem wlewamy zaczyn drożdżowy.
Mieszamy mechanicznie łyżką lub mikserem.
Po wymieszaniu wyrabiamy ręcznie. .
Pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min. do czasu podwojenia objętości.
Następnie zagniatamy ciasto, dzielimy i wyrabiamy 2 chleby.
Jak ciasto jest zbyt wilgotne, to przed wyrabianiem posypujemy mąką...
--
--
Jak chleby podrosną 20-30 min. to smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy nasionami i nacinamy.
Pieczemy w 200 st. C 45-55 min. zależy od piekarnika.
Po wyjęciu stukamy w spód, jeżeli jest głuchy odgłos tzn., że chleb się upiekł.
Jak nie słychać głuchego odgłosu, to dopiekamy na samej kratce 3-5 min.
Upieczony chleb studzimy na kratce lub na desce minimum 1 godzinę.
Smacznego !!!
Wyglądają imponująco! :)
OdpowiedzUsuńWitam :) polecam :) zapraszam też do innych zakamarków na tym blogu :) jest kilka fajnych propozycji dla każdego :) Pozdrawiam :) :) :)
UsuńBędę musiała spróbować 😄
OdpowiedzUsuń:) a polecam :) dobry i pulchny chlebek :)
UsuńBARDZO SMACZNY I ŁATWY W PRZYGOTOWANIU CHLEBEK☺
OdpowiedzUsuń:) witam :) polecam również inne zakamarki na blogu :) :) :)
UsuńJaki wymiar blaszki
OdpowiedzUsuń30x11 ale może być inny ...
UsuńDodalam jeszcze cebulki, dzięki dodatkowi ziemniaków chlebek się nie kruszy i ma świetną konsystencję. Dziękuję za inspirację:)
OdpowiedzUsuńPyszny udany przepis polecam
OdpowiedzUsuńChlebki piękne i zachęcające przepisy! Szkoda tylko ze nie ma fotki już ukrojonych kromeczek w przekroju...to zawsze najciekawsze! Proszę dodać......😅
OdpowiedzUsuń