środa, 25 października 2017

Chleb upieczony z surowymi ziemniakami

Polecam wypiek tego smacznego chleba, który jest pulchny, świeży i chrupiący.


Skład ciasta: mąka 650 1 kg, sól 1 łyżka, 2 średnie ziemniaki, zaczyn- 2 szklanki ciepłej wody+
50g drożdży+4 łyżki mąki może być pełnoziarnista+ 1 łyżka cukru. Zaczyn mieszamy razem i
odstawiamy przykryty do wyrośnięcia na 10-15 minut, potem dolewamy go do reszty produktów.


Ziemniaki ucieramy i dodajemy do posolonej mąki, potem wlewamy zaczyn drożdżowy.


Mieszamy mechanicznie łyżką lub mikserem.


Po wymieszaniu wyrabiamy ręcznie. .


Pod przykryciem odstawiamy do wyrośnięcia na 30-60 min. do czasu podwojenia objętości.


Następnie zagniatamy ciasto, dzielimy i wyrabiamy 2 chleby.
Jak ciasto jest zbyt wilgotne, to przed wyrabianiem posypujemy mąką...


--


--

Jak chleby podrosną 20-30 min. to smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy nasionami i nacinamy.


Pieczemy w 200 st. C 45-55 min. zależy od piekarnika.
Po wyjęciu stukamy w spód, jeżeli jest głuchy odgłos tzn., że chleb się upiekł.


Jak nie słychać głuchego odgłosu, to dopiekamy na samej kratce 3-5 min.
Upieczony chleb studzimy na kratce lub na desce minimum 1 godzinę.


Smacznego !!! 

11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Witam :) polecam :) zapraszam też do innych zakamarków na tym blogu :) jest kilka fajnych propozycji dla każdego :) Pozdrawiam :) :) :)

      Usuń
  2. BARDZO SMACZNY I ŁATWY W PRZYGOTOWANIU CHLEBEK☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) witam :) polecam również inne zakamarki na blogu :) :) :)

      Usuń
  3. Jaki wymiar blaszki

    OdpowiedzUsuń
  4. Dodalam jeszcze cebulki, dzięki dodatkowi ziemniaków chlebek się nie kruszy i ma świetną konsystencję. Dziękuję za inspirację:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny udany przepis polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebki piękne i zachęcające przepisy! Szkoda tylko ze nie ma fotki już ukrojonych kromeczek w przekroju...to zawsze najciekawsze! Proszę dodać......😅

    OdpowiedzUsuń