poniedziałek, 30 października 2017

Wątróbka drobiowa

Smaczna i prosta propozycja przygotowania wątróbki, która na pewno się uda.


--


Wątróbkę moczymy w mleku minimum 60 minut.


Potem odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie.


Na 1 kg wątróbki szykujemy ~2 l wody z liściem laurowym i zielem angielskim.


--


Gdy woda się zagotuje, wkładamy wątróbkę, mieszamy i wyłączamy grzanie.


Przez ~15-20 min się parzy we wrzątku i potem jest już dobra do spożycia.


Serwujemy z podsmażoną cebulką.


Żeby zaserwować gorące danie, to pod koniec smażenia cebuli dodajemy
 wątróbkę smażymy razem ~2-3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.


Doskonale smakuje z pieczywem, ale tez może być podawana z ziemniakami.


Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Takiej parowanej to jeszcze nigdy nie robiłam i nie jadłam. Też moczę w mleku, ale potem smażę. Zapewne jest lżej strawna od tej smażonej i zapewne wypróbuję przepis, bo zawsze gotowane jest zdrowsze od smażonego:))
    Kiedyś robiłam często wątróbkę w sosie czekoladowym, ale smaki się zmieniają i poszukuję właśnie takich przepisów, jak tutaj Pan przytacza.
    Serdecznie pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ... w sosie czekoladowym :) muszę spróbować :) też dziękuję za inspirację :) Pozdrawiam i polecam :) ...

      Usuń