Smaczna i prosta propozycja przygotowania wątróbki, która na pewno się uda.
--
Wątróbkę moczymy w mleku minimum 60 minut.
Potem odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie.
Na 1 kg wątróbki szykujemy ~2 l wody z liściem laurowym i zielem angielskim.
--
Gdy woda się zagotuje, wkładamy wątróbkę, mieszamy i wyłączamy grzanie.
Przez ~15-20 min się parzy we wrzątku i potem jest już dobra do spożycia.
Serwujemy z podsmażoną cebulką.
Żeby zaserwować gorące danie, to pod koniec smażenia cebuli dodajemy
wątróbkę smażymy razem ~2-3 minuty, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Doskonale smakuje z pieczywem, ale tez może być podawana z ziemniakami.
Smacznego !!!
Takiej parowanej to jeszcze nigdy nie robiłam i nie jadłam. Też moczę w mleku, ale potem smażę. Zapewne jest lżej strawna od tej smażonej i zapewne wypróbuję przepis, bo zawsze gotowane jest zdrowsze od smażonego:))
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam często wątróbkę w sosie czekoladowym, ale smaki się zmieniają i poszukuję właśnie takich przepisów, jak tutaj Pan przytacza.
Serdecznie pozdrawiam:))
... w sosie czekoladowym :) muszę spróbować :) też dziękuję za inspirację :) Pozdrawiam i polecam :) ...
Usuń