Smaczny ser z kminkiem, wg "babcinego" przepisu, łatwy do przygotowania.
skład: 1 kg twarogu, 1 litr mleka, 100 g masła, 1 jajko, 1 łyżka octu, 1 łyżeczka sody,
1 łyżka soli, 1 czubata łyżka papryki, 1 łyżka kminku, ... // garnek, sitko, cedzak...
Mleko podgrzewamy, dodajemy twaróg, mieszamy,
w drugim garnku rozpuszczamy masło.
Po kilku minutach ~5-10 minut wydzieli się serwatka, wówczas odcedzamy.
Garnek z rozpuszczonym masłem ustawiamy na średnio rozgrzanym palniku ...
Do rozpuszczonego masła dodajemy odcedzony ser i dokładnie mieszamy,
potem dodajemy pozostałe - wczesniej przygotowane - składniki i na
końcu ocet...szybko mieszamy, a masa sama zwiększy swoją objętość.
Do dokładnego mieszania można ale nie trzeba użyć miksera/blendera...
Mieszamy do czasu kiedy ser zacznie się ciągnąć, potem już tylko przelewamy
do woreczka i wkładamy do foremki/ pojemnika/ pudełka żeby uformować
--
Pojemnik z serem wystudzamy i wkładamy na noc do lodówki.
Rano wyjmujemy gotowy produkt, zdejmujemy woreczek i już
możemy go kroić... Przechowujemy w lodówce +6- +8 st.C
Smacznego !!!
Wprwdzie lubie 'halskyjze' lecz takiego sera nie jadlem. Oczywiscie sprobuje! Jacek
OdpowiedzUsuńNie wyjasniles kiedy dodac sode.
OdpowiedzUsuń