czwartek, 5 października 2017

Ser paprykowy z kminkiem

Smaczny ser z kminkiem, wg "babcinego" przepisu, łatwy do przygotowania.


skład: 1 kg twarogu, 1 litr mleka, 100 g masła, 1 jajko, 1 łyżka octu, 1 łyżeczka sody,
 1 łyżka soli, 1 czubata łyżka papryki, 1 łyżka kminku, ... // garnek, sitko, cedzak...


Mleko podgrzewamy, dodajemy twaróg, mieszamy, 
w drugim garnku rozpuszczamy masło.


Po kilku minutach ~5-10 minut wydzieli się serwatka, wówczas odcedzamy.


Garnek z rozpuszczonym masłem ustawiamy na średnio rozgrzanym palniku ...


Do rozpuszczonego masła dodajemy odcedzony ser i dokładnie mieszamy,
 potem dodajemy pozostałe  -  wczesniej przygotowane - składniki i na
 końcu ocet...szybko mieszamy, a masa sama zwiększy swoją objętość.


Do dokładnego mieszania można ale nie trzeba użyć miksera/blendera...


Mieszamy do czasu kiedy ser zacznie się ciągnąć, potem już tylko przelewamy
 do woreczka i wkładamy do  foremki/ pojemnika/ pudełka żeby uformować 


--


Pojemnik z serem wystudzamy i wkładamy na noc do lodówki.


Rano wyjmujemy gotowy produkt, zdejmujemy woreczek i już
możemy go kroić... Przechowujemy w lodówce +6- +8 st.C 


Smacznego !!!

2 komentarze:

  1. Wprwdzie lubie 'halskyjze' lecz takiego sera nie jadlem. Oczywiscie sprobuje! Jacek

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wyjasniles kiedy dodac sode.

    OdpowiedzUsuń