Polecam przygotowanie, smakuje każdemu kto tylko spróbuje.
Skład: 500 g włoszczyzny, 3,5-4,5 l wody, 5szt. ziaren ziela angielskiego,
5 liści, 1 łyżeczka soli, ziemniaki, ~500 g wędzonych kości, 150 g wędzonki,
1 łyżka majeranku, 2 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, 1-2 łyżki octu, jajka.
Do zabielenia... : śmietana 18 % 330 ml , 1 łyżka mąki, szkl. wody, szczypta soli.
Ziemniaki gotujemy osobno i ugniecione/gorące- podajemy z gorącą zupą
wg uznania w jednym talerzu lub osobno :) -polane tłuszczem ze skwarkami.
W osobnym garnku gotujemy bulion: ~3,5 l wody, 500 g włoszczyzny, cebuli,
ziela angielskiego, liści laurowych i wędzonych/podwędzanych kości z mięsem.
--
Bulion jest gotowy po 10 min. od czasu zagotowania się.., wówczas
wyławiamy cedzakiem cebulę i podgotowane wędzone kości ...
Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody i chwilę odparowujemy.
Do słoika nalewamy szklankę wody, wsypujemy czubatą łyżkę mąki pszennej
i dodajemy 3 łyżki śmietany, mieszamy i łączymy z odlanym do miski bulionem.
Zawartość miski przelewamy do garnka, mieszając dodajemy resztę śmietany
gotujemy na małym ogniu, w tym czasie smażymy cebulę, czosnek, 1/2 wędzonki.
Wyłączamy grzanie, dodajemy smażoną cebulkę z wędzonką/doprawiamy solą i majerankiem roztartym w dłoniach. Zakwaszamy octem lub jak ktoś ma akurat
pod ręką, to można zakwasić wodą z kiszonej kapusty lub ogórków. Pozostało
szybko usmażyć pozostałą wędzonkę, na skwarki do polania ziemniaków.
Serwujemy gorące, razem lub osobno-posypane zieleniną-z gotowanym jajkiem.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz