środa, 11 października 2017

Bagietki

Prosty przepis, na swojskie i smaczne bagietki.


Ciasto: 1 kg mąki typ 650 lub 750 ,40-50 g drożdży, 2 szkl.wody~400ml ,
 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, ugotowane-rozgniecione dwa ziemniaki. 
Zaczyn: wodę, rozkruszone drożdże, cukier i 2-3 łyżki mąki-
 mieszamy i  przykryte odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min.
*** można użyć drożdży instant 2x 7g , stosować wg zaleceń producenta


Potem do przesianej mąki dodajemy sól, rozgniecione ziemniaki i wyrośnięty
 zaczyn... mieszamy i wyrabiamy ręcznie, żeby ciasto odchodziło od ręki.
*** gdy ciasto jest zbyt miękkie dodajemy łyżkę mąki
*** ziemniaki dają pulchność i świeżość


Wyrabione ciasto, odstawiamy przykryte na 1 h do wyrośnięcia. Następnie zagniatamy  krótko aby pozbyć się gazów i dzielimy na części do wałkowania.


--


Wałkujemy niezbyt cienko na grubość 15-20 mm, kroimy na paski 
5-7 cm szerokości  i zakręcamy wzdłuż jak spiralę lub wyrabiamy na "wałki"


Tak przygotowane bagietki wykładamy na blachę do pieczenia,
 przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce,  na 30-60 min do wyrośnięcia.


Potem smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy nasionami- maku czy sezamu
... wg uznania jeżeli ktoś chce, bo można też upiec bez nasion i smarowania.


Pieczemy w 200 st. C/ 20-30 min. góra/dół (zależy od piekarnika)


Po upieczeniu chwilę studzimy, ale co najmniej  10-15 minut.


Smacznego !!!

6 komentarzy:

  1. Domowe pieczywo rządzi :) Super, że masz chęci, bo teraz jednak większość woli kupować, a pieczenie chleba to super zajęcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) pachnie cały dom :) ...a ciasto jest uniwersalne i można zarówno bułki, chleb, pizzę, pierogi w piekarniku....itp. tylko różne czasy wypieku i już :) Polecam ! W sklepie jest b.dużo dodatków.... kupuję sklepowy chleb i jest rezerwą w zamrażarce...bo nieraz gdzieś wypadam i wtedy jest zapas ale lepszy domowy. Jedna bułka domowa to jak trzy kajzerki z marketu :) taka syta .... pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Cały czas podglądam Twoje super przepisy.Zgadzam się z Tobą całkowicie,że nie można porównywać wypieków domowych do sklepowych.Nie piekłam nigdy bułek muszę się odważyć,piekę natomiast chleb z ziarnami od dłuższego czasu ale nie z Twoich przepisów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) każdy przepis dobry jak są dobre bułki i nie jest enigmatycznie napisany :) ... nieraz są takie przepisy 12 g drożdży rozetrzeć z 5 g cukru i dodać do 150 ml mleka .... ale co tam :) ja mam miary na szklanki i łyżki żeby nie cudować , bo to nie apteka ... Przepisy polecam ...sprawdzone... i opisane :) Najfajniejszy jest klimat tzn. zapach chleba :) jak dzieci wracają w mroźny dzień ze szkoły ... a tu świeże bułki i zupa :) wow to są zapachy domu ...na całe życie :) Teraz w domach, to pachnie dwa razy w roku jak są święta...a tak większość goni za .... nie wiadomo czym i życie mija. Mają ludziska piękne domy, super kuchnie na zamówienie... a jak widzę to PIZZA na telefon często podjeżdża ... Warto, warto ...upiec :) Jak chcesz pulchny chleb czy bułki, to dodaj ziemniaka, ja ostatnio daję surowy, utarty na drobnej tarce... chyba, że masz mąkę Szymanowską 480 lub 750 to nie trzeba, bo jest b.dobra :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. O,surowy ziemniak ale z wody odciskasz?

    OdpowiedzUsuń