Żurek, polska zupa, która jest przepyszna, ale ilu kucharzy tyle przepisów :)
--
SKŁAD : zakwas żurkowy w butelce 0,5 l , 3 l wody, 0,5 kg włoszczyzny, jajka,
białą kiełbasa, kilka ziemniaków, sól,pieprz,liść 4 szt., ziele 4 szt.,majeranek łyżka
*** opcjonalnie boczek lub śląska kiełbasa, do okraszenia, po podsmażeniu...
W dużym garnku gotujemy włoszczyznę i ziemniaki bez soli, a w drugim gotujemy
jajka na twardo. Na gorącej patelni w tym samym czasie podsmażamy boczek na skwarki, którym na samym końcu gotowania zupy okrasimy dla smaku...
Gdy zupa się zagotuje wkładamy kiełbasę i gotujemy razem przez 10 minut.
--
Następnie wyjmujemy kiełbasę, dodajemy skwarki i dolewamy zakwas
i gotujemy mieszając przez ~3 - 5 minut. Teraz smakujemy i przyprawiamy
solą, pieprzem i majerankiem- przedtem utartym mocno w dłoniach :)
Ugotowane jajka studzimy w wodzie,obieramy ze skorupek i kroimy na pół.
Wcześniej upieczone chlebki przygotowujemy do nalania zupy, odcinamy
"pokrywki", wybieramy ciasto ze środka, smarujemy wewnątrz rozbitym
jajkiem, w celu uszczelnienia i tak przygotowane chlebki wrzucamy do rozgrzanego wcześniej piekarnika na 8-10 min. w 200 st. C góra/dół
Serwujemy na gorąco, posypane zieleniną lub roztartym majerankiem.
Smacznego !
Dla chętnych podaję poniżej linki pomocnicze jak można zrobić... :
Chlebki ! ...znajdziecie klikając tutaj domowy-chlebek-do-żurku
Domowy zakwas do żurku! ... znajdziecie klikając tutaj żurek-z-jajkiem-i-kiełbasą
Białą kiełbasę ? ...zajrzyj klikając tutaj kiełbasa-domowa
*** jak nie zdążycie zrobić/kupić zakwasu, to kupcie 2 zupy ŻUREK w proszku,
rozróbcie proszek w pół litrze zimnej wody, potem dolejcie do ugotowanej zupy
To sposób-na żurek dopuszczalny tylko dla spóźnialskich i wiecznie zabieganych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz