Żurek można jeść przez cały rok, a na Wielkanoc to już nasza tradycja.
Warto spróbować żurku podanego w chlebie, który sami możemy upiec.
Warto spróbować żurku podanego w chlebie, który sami możemy upiec.
SKŁAD: na 7-8 chlebków potrzebujemy 2 kg pszennej mąki, 80-100g drożdży,
4 szkl. x 250 ml ciepłej wody , 2 łyżki cukru, 2 łyżki soli, trochę czasu :)
ZACZYN: do wody dodajemy cukier, rozkruszone drożdże i 4 łyżki czubate
ZACZYN: do wody dodajemy cukier, rozkruszone drożdże i 4 łyżki czubate
mąki, całość dokładnie mieszamy i przykryte odstawiamy w ciepłe miejsce,
po 10-15 min. wyrośnięty zaczyn dodajemy do przesianej i posolonej mąki.
Wyrabiamy ciasto i pod przykryciem odstawiamy na 30-60 min.,potem znowu
krótko zagniatamy i dzielimy na 8 kawałków,( robimy też kulki do "pokrywki").
Wyrabiamy na gładko okrągłe chlebki i układamy na blachę do pieczenia.
Wyrabiamy na gładko okrągłe chlebki i układamy na blachę do pieczenia.
Smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy lub nie makiem.
Pieczemy 40 min. w funkcji góra/dół / 200 st.C
***pieczemy dzień wcześniej lub całkiem rano :)
Odstawiamy do wystudzenia, potem odcinamy "pokrywkę", wydłubujemy środek.
Przed samym nalewaniem żurku/barszczu... dla szczelności smarujemy wnętrza
naszych chlebów - rozbitym jajkiem i zapiekamy 5-8 min. w gorącym piecu :)
Chlebki podajemy do obiadu napełnione żurkiem, kiełbasą, jajkiem lub samą zupą.
Smacznego !!!
ile wcześniej można upiec chlebki???
OdpowiedzUsuń