piątek, 21 kwietnia 2017

Chleb do żurku

Żurek można jeść przez cały rok, a na Wielkanoc to już nasza tradycja.
Warto spróbować żurku podanego w chlebie, który sami możemy upiec.


SKŁAD: na 7-8 chlebków potrzebujemy 2 kg pszennej mąki, 80-100g drożdży,
4 szkl. x 250 ml ciepłej wody , 2 łyżki cukru, 2 łyżki soli, trochę czasu :) 
ZACZYN: do wody dodajemy cukier,  rozkruszone drożdże i 4 łyżki czubate
 mąki, całość dokładnie mieszamy i przykryte odstawiamy w ciepłe miejsce, 
 po 10-15 min. wyrośnięty zaczyn  dodajemy do przesianej i posolonej mąki.


Wyrabiamy ciasto i pod przykryciem odstawiamy na 30-60 min.,potem znowu
krótko zagniatamy i dzielimy na 8 kawałków,( robimy też kulki do "pokrywki").
Wyrabiamy na gładko okrągłe  chlebki i układamy na blachę do pieczenia. 


Smarujemy rozbitym  jajkiem i posypujemy lub nie makiem.


Pieczemy 40 min. w funkcji góra/dół /  200 st.C
***pieczemy dzień wcześniej lub całkiem rano :) 


Odstawiamy do wystudzenia, potem odcinamy "pokrywkę", wydłubujemy środek.
Przed samym nalewaniem żurku/barszczu... dla szczelności smarujemy wnętrza
naszych chlebów - rozbitym jajkiem i zapiekamy 5-8 min. w gorącym piecu :)


Chlebki podajemy do obiadu napełnione żurkiem, kiełbasą, jajkiem lub samą zupą.


Smacznego !!!

1 komentarz: